Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL) ir nosūtījusi atklātu vēstuli tiesu sistēmas darbiniekiem, informējot, ka tiesu darbinieku atalgojuma paaugstināšana ir izvirzīta kā viena no galvenajām 2005.gada prioritātēm.
Ministre tiesu darbiniekus informē, ka šis uzdevums ir ietverts arī šā gada un nākamā gada Tieslietu ministrijas (TM) un valdības rīcības plānā.

Vēstulē tiesu darbiniekiem Āboltiņa uzsver, ka "stipra, neatkarīga un uzticama tiesu vara ir katras tiesiskas valsts stūrakmens". Tāpēc viņa skaidro, ka pirmais solis tiesu darbinieku atalgojuma uzlabošanā ir sperts pagājušā gada nogalē: "Ir radīts normatīvi tiesiskais pamatojums šā gada budžeta grozījumu un nākamo gadu budžeta pieprasījumiem, proti, 2004.gada 23.novembrī ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi par prokuratūras un tiesu darbinieku darba samaksu."

Atklātajā vēstulē Āboltiņa uzsver, ka TM ir sagatavojusi 2006.gada budžeta prioritāšu plānu, kurā kā viena no galvenajām prioritātēm izvirzīta tiesnešu un tiesu darbinieku algu palielināšana, kam kopumā plānots pieprasīt aptuveni trīs miljonus latu.

"Pašreiz TM gatavo informatīvo ziņojumu valdībā, kurā tiks piedāvāts konkrēts tiesu darbinieku algu paaugstināšanas grafiks," skaidro ministre, norādot, ka atalgojumu plānots palielināt pakāpeniski, maksimālo robežu sasniedzot līdz 2008.gadam.

Arī Āboltiņa uzsver, ka TM šim mērķim papildu finansējuma pieprasījumu iesniegs jau šā gada valsts budžeta grozījumiem.

"Mēs regulāri informēsim tiesu darbiniekus par paveiktajiem un plānotajiem pasākumiem gan ministrijā, gan valdībā un pēc iespējas ātrāk iepazīstināsim tiesu darbiniekus ar konkrētu algu paaugstināšanas plānu," vēstulē tiesu darbiniekiem sola Āboltiņa.

Ministre uzsver: TM apzinās, ka sekmīgs tiesu darbs ir atkarīgs no augsti kvalificēta un profesionāla tiesas personāla. "Diemžēl jāatzīst, ka tiesu sektorā strādājošo atalgojums, ievērojot amata lielo atbildību un darba apjomu, pašreiz ir neatbilstošs. Turklāt nepārtrauktā tiesu darbinieku mainība neļauj efektīvi izmantot apmācībai atvēlētos līdzekļus un plānot secīgu ilgtermiņa tālāko izglītību," pauž Āboltiņa.

"Esam atvērti konstruktīvam dialogam un aicinām vērsties ministrijā ar jautājumiem un priekšlikumiem arī turpmāk," vēstulē aicina Āboltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!