Foto: LETA

Jau šobrīd ir bijuši minējumi, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs (SC) abi ir no vienas partijas, bet “viens spēlē labo, viens spēlē slikto” un ir kāda daļa cilvēku, kam tas patīk. Te mēs varam runāt par tā saucamo “maigās varas” ietekmi šeit, kad "tiek grauta uzticība valsts institūcijām un tam, kas valstī tiek darīts, tiek grauta cilvēku uzticība savai valstij," ceturtdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Tā Saeimas priekšsēdētāja atbildēja uz jautājumu, kā būtu jārīkojas saistībā ar deputāta Kabanova izteikumiem par Dziesmusvētkiem, kas nonākuši izvērtēšanā Saeimas mandātu un iesniegumu komisijā.

Āboltiņa sacīja, ka viņai nav pieņemama Kabanova palikšana amatā Saeimā, taču viņu ir ievēlējusi tauta un viņu šobrīd paši Saeimas deputāti ar balsojumu no amata atsaukt nevar vienkārši tāpēc, ka "nepatīk kā viņš uzvedas". Citās valstīs pastāv iespēja šādos gadījumos deputātus atsaukt. Patlaban tiek pētīta iespēja šādās situācijās deputātu atsaukt.

Viņa atzīmēja, ka arī citās valstīs, ne tikai Latvijā, tradicionāli Saeimas vērtējums nav augsts, īpaši, ja valstī valda ekonomiskā krīze. Tieši tad politiķu darbībā priekšplānā izvirzās kašķi vai "tiek demonstrētas tādas lietas kā [Niokolajs] Kabanovs, kurš apšaubāms, vai šādā stāvoklī var ierasties darbā". Tas viss kopā neveicina sabiedrības uzticību parlamentam. Arī politika ir darbs, kas ir jādara profesionāli.

Viņas vērtējumā, lai cik būtu labo darbu, viens šāds sliktais darbs, kas diskreditē valsti, kas diskreditē parlamentu, ietekmē to, kā tiek uztverta valsts.

Šobrīd galvenais, esot domāt par to, kā mazināt nevienlīdzību cilvēku starpā, par to, lai cilvēku maciņos būtu vairāk naudas, uzsvēra Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izskatīs deputāta Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) iesniegumu par parlamentārieša Kabanova pausto viedokli pēc XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.

Dzintars aicina komisiju izvērtēt Kabanova ētikas pārkāpumu, kas izpaudies publiskajā komunikācijā pēc Dziesmu svētkiem. Pēc politiķa domām, Kabanovs savā rakstā laikrakstā "Vesti Segodnja" pauda godu un cieņu aizskarošu attieksmi pret Dziesmu un deju svētkiem un to dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!