Foto: LETA

Nacionālajai apvienībai (NA) ir jābūt valdībā, otrdien pēc "Vienotības" Saeimas frakcijas un valdes kopsēdes sacīja izvirzītā premjerministra amata kandidāte Solvita Āboltiņa.

"Neesmu nekad izteikusies, ka NA nav ņemama valdībā. Es uzskatu, ka viņiem ir jābūt valdībā. Viņi ir nepaklausīgs partneris un neprognozējams. Tad atkal ir jāvienojās par to, kā strādājam," viņa tieca.

Āboltiņa norādīja, ka saskaņā ar Satversmi prezidentam ir izšķirošā loma premjera izvēlē.

"Esmu pārliecināta, ka NA tomēr vēlēsies saviem vēlētājiem parādīt savus darbus un cīnīties par tām lietām, kas ir viņiem svarīgi. Es neapstrīdu šobrīd [NA] izvirzīto ultimātu un uzskatu, ka ultimāts nav labākais veids kā sākt sarunas. Par kaut kādu nācijas uzplaukumu un attīstību var runāt tikai tad ja ir kopīgi mērķi un vērtība, nevis zīmējot sarkanās līnijas," sacīja Āboltiņa.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka "Vienotība" premjera amatam izvirzīs partijas līderi Solvitu Āboltiņu.

Par Āboltiņas kandidatūru vēl būs nepieciešams valdes un frakcijas balsojums.

Esošās koalīcijas partneris Nacionālā apvienība (NA) vairākkārt kategoriski paziņojuši, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa. NA šādu vienbalsīgu lēmumu pieņēmuši partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA.

ZZS savu premjera amata kandidātu plāno paziņot 28.decembrī. Neoficiāli tiek minēts, ka ZZS premjera amatam varētu virzīt deputātu Māri Kučinski.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam. Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām "nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!