Foto: LETA

Ņemot vērā koalīcijas partneru atšķirīgās nostājas bēgļu jautājumā, valdības stabilitāte ir apdraudēta, bet svarīgi saprast, ka tās krišana problēmu neatrisinās, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni žurnālistiem sacīja "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Politiķe akcentēja, ka politiķiem un arī prezidentam svarīgi saprast, ka valdības krišana neatrisinātu bēgļu jautājumu. Tie būtu jārisina jebkurā gadījumā - turpinot strādāt šai valdībai vai arī kādai citai valdībai, klāstīja politiķe.

Viņa arī pauda, ka "Vienotība" vēlējusies uzrunāt prezidentu par to, ka savā ziņā iestājusies konstitucionālā krīze, jo valdība, kurai ir parlamenta vairākums, nespēj pieņemt lēmumu bēgļu jautājumā.

Ar prezidentu pārrunāta esošā situācija un tas, kāpēc ir nepieciešams uzņemt bēgļus. "Šajā situācijā, kad ir iestājusies Eiropā lielākā humānā krīze pēc Otrā pasaules kara, Latvija nevar stāvēt mālā," akcentēja Āboltiņa, piebilstot, ka Latvijas cilvēki rada patvērumu pēc Otrā pasaules kara, un Eiropas valstis solidāri risina dažādas Latvijas problēmas.

"Vienotības" līdere uzsvēra, ka nepieciešams Eiropas Parlamentā un Eiropas Komisijai skaļāk prasīt konkrētus risinājumus bēgļu krīzei, daudz uzstājīgāk cīnīties ar krīzes cēloņiem, nevis sekām. Jādomā, kā ierobežot cilvēku kontrabandu, veidot bēgļu nometnes, realizēt atgriešanas politiku.

Tāpat jārunā par praktiskiem jautājumiem, kas aktuāli sabiedrībai - par to, kas konkrēti notiks ar bēgļiem, kad viņi šeit ieradīsies utt. Par to šodien tiks diskutēts arī koalīcijas sanāksmē.

Darba grupu par bēgļu jautājumu vada Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvji. Tomēr IeM par savas kompetences jautājumiem gatava sabiedrībai atskaitīties kaut vai tagad, tāpēc koalīcijas partneriem tikšot pausts, ka neatkarīgi no partiju nostājas arī citu ministru ierēdņiem jāspēj ātrāk piedāvāt risinājumi un atbildes uz jautājumiem, teica Āboltiņa. Nepieciešams, lai 30.septembrī, kad gaidāms darba grupas starpziņojums, būtu lielākā daļa atbilžu uz šiem jautājumiem.

Kopumā runājot par bēgļu uzņemšanu, Āboltiņa pauda, ka Latvija vēlas paturēt iespēju diskutēt par to, vai varam atļauties 776 bēgļus. Ja Latvija nenāk ar kādu pozīciju, visticamāk, tiks nolemts, ka Latvijai jāuzņem 776 bēgļi, bet tad būsim Eiropai nodemonstrējuši, ka nevēlamies solidāri iesaistīties problēmu risināšanā, pieļāva politiķe.

Kā ziņots, Vējonis pirmdien un otrdien Melngalvju namā tiekas ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, lai pārrunātu bēgļu jautājumu.

Jau ziņots, ka valdību veidojošo partiju koalīcija piektdien nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!