Foto: LETA

Pašvaldību vēlēšanu rezultāti ir reālistiski un vērtējami kā sekas tam, ka labējās partijas nespēja Rīgā piedāvāt spēcīgu kandidātu komandu, komentējot "Exit poll" rezultātus, portālam "Delfi" atzina Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Viņa tomēr atzīmēja, ka pārējā Latvijā, neraugoties uz daudziem nepopulāriem valdības lēmumiem, labus rezultātus spējušas uzrādīt valdošajā koalīcijā pārstāvētie politiskie spēki.

Āboltiņa domā, ka vēlēšanu rezultāti Rīgā būtu labāki, ja labējie politiskie spēki - "Vienotība", Nacionālā Apvienība, Reformu partija un ZZS būtu piedāvājušas vienotu sarakstu.

Tāpat "Vienotības" līdere neizslēdz, ka pašvaldību vēlēšanu rezultāti var ietekmēt attiecības starp valdošās koalīcijas partijām - saasināt jau iepriekš parādījušās Nacionālās apvienības ambīcijas iegūt sev vairāk ministru krēslu uz pastarītes lomā palikušās Reformu partijas rēķina.

"Tomēr Saeimas vēlēšanas ir Saeimas vēlēšanas un katrai partijai ir jāspēj strādāt tā, lai tajās iegūto uzticības mandātu saglabātu," teica Āboltiņa.

Jau ziņots, ka Saskaņā ar vēlētāju aptauju pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova pārstāvētais saraksts "Saskaņas Centrs"/"Gods kalpot Rīgaigalvaspilsētā ieguva vairāk nekā puses vēlētāju atbalstu, kas ir pēdējo gadu laikā nebijis gadījums Rīgā.

Galvenie Ušakova izaicinātāji šajās pašvaldību vēlēšanās - "Vienotība" un Nacionālā apvienība savās programmās un arī publiskajā retorikā uzsvēra nepieciešamību latviešu elektorātam nepieļaut varas nonākšanu SC rokās. Vēl vēlēšanu dienā "Vienotības" Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte uzsvēra, ka svarīgākais šajās vēlēšanās ir, lai uzvarētu labēji centriskas partijas.

Kopš 1997.gada vēlēšanām Rīgā nevienam sarakstam nav izdevies iegūt vairāk nekā 50% vēlētāju atbalstu, un attiecīgi galvaspilsētu pārvaldīja dažādu politisko spēku koalīcijas, kas nereti nespēja sastrādāties visus četrus gadus, gāžot mērus. Pēdējo desmit gadu laikā izņēmums bija līdzšinējā domes koalīcija, kurā vairākumu veidoja SC un LPP/LC (vēlāk pārtapa par GKR). Šie spēki arī nolēma šajās vēlēšanās startēt kopā un par savu mērķi noteica vairāk nekā 50% vietu iegūšanu.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka labējo partiju sakāve Rīgā uzskatāmi pierāda, ka labēji centriskās partijas ir sadrumstalotas un tā ir mācība, kura jāņem vērā nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!