Āboltiņai neesot bijis laika iepazīties ar Labās gribas manifestu; vēlas to pārrunāt ar prezidentu  (308)

Delfi

Foto: LETA

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbalstīto Labās gribas manifestu vēl neesot iepazinusies, jo šīs nedēļas sākumā nebija Latvijā un vēlāk bija aizņemta "Ēnu dienas" pasākumos, tāpēc pagaidām viņa atturas komentēt tā saturu, lai gan atzina, ka atbalstot katru "labas gribas iniciatīvu".

Āboltiņa ceturtdien pēc Saeimas plenārsēdes žurnālistiem skaidroja, ka trešdien plkst.9. no rīta ielidojusi no Gruzijas, jau pēc pusstundas bijusi parlamentā, kur viņu gaidījušas četras "ēnas". Visa diena viņai bijusi aizņemta ar ikgadējiem "Ēnu dienas" pasākumiem, iepazīstinot jauniešus ar Saeimas darbu.

Savukārt ceturtdien uz vizīti Polijā ir devies prezidents, tāpēc abām valsts augstākajām amatpersonām nav izdevies šo jautājumu pārrunāt. Āboltiņa vēloties, lai augstākās amatpersonas paustu saskaņotu viedokli, uz ko viņa mudinājusi jau iepriekš, pērnā gada nogalē, kad rosināja izplatīt prezidenta, premjera un spīkera kopīgu paziņojumu par atbalstu latviešu valodai. Saeimas spīkere ir pārliecināta, ka valsts vadītāji šo jautājumu pārrunās, un aicināja žurnālistus "neprovocēt uz steigu".

Spīkere atturējās atbildēt, vai līdz darba nedēļas nogalei, kad gaidāms sabiedrībā asi diskutētais referendums par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, atradīs laiku, lai aizietu līdz Rīgas pilij un parakstītu sākotnēji mācītāja Jura Rubeņa iniciēto un kopš otrdienas Latvijas sabiedrības parakstiem atvērto Labas gribas manifestu, ja būs to izlasījusi un atzinusi par atbalstāmu. 

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien izvairīgi komentēja gatavību likt savu parakstu zem Valsts prezidenta kancelejas atbalstītā Labas gribas manifesta par sabiedrības saliedētību, ko kopš otrdienas ikviens var parakstīt Rīgas pilī.Premjers sacīja, ka pozitīvi vērtē manifesta ideju, tomēr no skaidras atbildes, vai grasās to parakstīt, izvairījās. "Jāatzīst, ka dažāda veida uzsaukumu, manifestu, aicinājumu mums pašreiz ir pietiekami, un arī esmu izplatījis aicinājumu piedalīties referendumā un balsot "pret" [valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai]," sacīja Dombrovskis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka no otrdienas Valsts prezidenta kancelejā ikvienam Latvijas iedzīvotājam būs iespēja parakstīties zem Labas gribas manifesta, kas aicina uz izpratni un izlīgumu starp dažādiem Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem. Pirmdien manifestu parakstīja pats Valsts prezidents Andris Bērziņš, mācītājs Juris Rubenis, Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis, kā arī vairāki atbalstītāji - sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Labas gribas manifests

Manifesta idejas aizsākums ir tēzes, kuras mācītājs Rubenis iesniedza Valsts prezidentam un Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijai Rīgas pilī pagājušajā nedēļā diskusijas "Garīgā dimensija un politika" laikā.

Jau ziņots, ka sestdien Latvijā notiks vētrainu sabiedrības reakciju izraisījušais referendums par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, kuru iniciēja politiskā radikāļa Vladimira Lindermana veidotā biedrība "Dzimtā valoda", savācot 10 000 parakstu attiecīgu Satversmes grozījumu ierosināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!