Foto: LETA

Izvērtējot deputātes Irinas Cvetkovas (SC) iesniegumu saistībā ar Solvitas Āboltiņas (V) izteikumiem par sociāldemokrātisko partiju "Saskaņa", Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nav konstatējusi ētikas kodeksa pārkāpumu.

Komisijas vairākums - četri deputāti - šodien pauda viedokli, ka Āboltiņa nav pārkāpusi deputātu ētikas kodeksu, savukārt komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) balsoja par to, lai atzītu ētikas pārkāpumu.

Cvetkova savā iesniegumā komisijai vērsa uzmanību uz Āboltiņas pausto Saeimas Juridiskās komisijas sēdē 10.martā, kurā notika diskusija par Satversmes preambulas projektu. Cvetkova savā iesniegumā citē Āboltiņu, kura, komentējot deputāta Andreja Elksniņa (SC) pausto viedokli, teikusi: "(..) Jūs esat proputiniska partija un mēģināt izlikties par sociāldemokrātisku partiju, un arī šobrīd Satversmes preambulas apspriešanā izmantojat stāstu par sociāli atbildīgu ekonomiku."

Cvetkova uzskata, ka šādi Saeimas deputātes izteikumi "nav pieklājīgi pret sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" biedriem un tās atbalstītājiem, kas ir Latvijas valsts sabiedrības locekļi". Līdz ar to Āboltiņas izteikumi ir pretrunā Saeimas deputātu ētikas kodeksā noteiktajam par to, ka deputāts ir pieklājīgs pret ikvienu sabiedrības locekli, iesniegumā pauž Cvetkova.

Tāpat viņa uzskata, ka ar saviem publiskajiem izteikumiem Āboltiņa ir apšaubījusi "Saskaņas" politisko pozīciju un uzstādījumus, nolūku sasniegt partijas statūtos noteiktos sociāldemokrātiskos mērķus.

Deputātu ētikas kodeksā arī noteikts, ka deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. Tāpēc Cvetkova akcentē, ka "partijai "Saskaņa" nav noslēgtas vienošanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu", bet ar viņa pārstāvēto partiju "Vienotā Krievija". Taču šis esot tikai viens no vairākiem sadarbības līgumiem, kurus "Saskaņa" noslēgusi ar citu valstu partijām.

Āboltiņa ir arī partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētāja. Pēc Cvetkovas domām, Āboltiņa Juridiskās komisijas sēdi izmantoja "kā politiskas diskusijas auditoriju, lai noniecinātu politisko oponentu, nevis veica savus kā tautas priekšstāves pienākumus". Cvetkova arī akcentē, ka Āboltiņa pauda "Saskaņai" apvainojošus izteikumus.

Āboltiņa, kura šodien vēl atrodas komandējumā un nevarēja ierasties uz komisija sēdi, rakstiski vērsa deputātu uzmanību uz Satversmē noteikto, ka Saeimas locekli ne par balsošanu, ne par amata izpildes laikā izteiktām domām nevar saukt pie atbildības ne tiesas, ne administratīvā, ne disciplinārā ceļā. Tāpat Saeimas deputāta pausto viedokli aizsargā cilvēktiesību normas, piebilst politiķe.

Āboltiņa arī norāda, ka Cvetkova savā iesniegumā lūgusi vērtēt viņas viedokli, kuru viņa kā Juridiskās komisijas locekle pauda sēdes laikā. "Uzskatu, ka mans viedoklis atbilda manam Saeimas deputātes pienākumam paust vēlētāju bažas un aizstāvēt viņu intereses, jo sevišķi ņemot vērā likumprojekta nozīmīgumu un sabiedrības uzmanību, kādu izpelnījies priekšlikums papildināt Satversmi ar izvērstu ievadu," akcentē Āboltiņa.

Viņa arī uzsver, ka savu viedokli pauda Saeimas komisijas sēdē, kurā piedalījās gan Elksniņš, gan arī Cvetkova, līdz ar to abiem deputātiem bija iespēja reaģēt uz šo izteikumu un sākt politisku diskusiju par faktiem, taču tas komisijas sēdes laikā nenotika.

Āboltiņa vēstulē komisijai pauž pārliecību, ka viņas rīcībā nav saskatāms deputātu ētikas kodeksa pārkāpums, tāpēc aicina komisiju izbeigt pret viņu ierosināto Saeimas ētikas kodeksa pārkāpuma lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!