Foto: AFI

Ja Solvitai Āboltiņai (V) izdosies ieņemt premjerministres amatu, "tas būs viņas hamletiskais moments", intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" norādījis politologs, Latvijas Universitātes asociētais profesors Ivars Ījabs.

"Āboltiņa atšķirībā no [Laimdotas] Straujumas [V] ir krietni konfrontējošāka. Tas reizēm ir trūkums," skaidroja Ījabs, piebilstot, ka "ir cilvēki, kuri Āboltiņas konfrontējošo pozīciju novērtē. Proti, politika kļūs mazāk birokrātiski pelēka, stagnējoša un tajā parādīsies kādi plāni, ieceres, personības. Āboltiņa nepārprotami ir personība."

"Ja runa ir par Solvitas Āboltiņas sēdēšanu Ministru prezidenta amatā, tad lielākas problēmas varētu būt nevis ar koalīcijas partneriem, cik ar atsevišķiem Vienotības deputātiem, kuri nebūt nav tik naski balsot," secina politologs, piebilstot, ka runā par konkrētiem cilvēkiem, "runa ir par Ilzi Viņķeli, Lolitu Čigāni, Alekseju Loskutovu, Andreju Judinu, Veiko Spolīti un Intu Dālderi".

Politologs uzsvēra, ka tagad Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, vadot sarunas par jauno valdību, ir "izcila iespēja pirmo reizi parādīt sevi valsts galvas statusā un nominēt nākamo Ministru prezidentu". "Būdams pietiekami kompetents dažādās iekšpolitiskās spēlēs, viņš padomās un pietiekami intensīvi parunāsies ar partijām, kurš varētu būt [premjers]," pārliecināts ir Ījabs.

"Lielos vilcienos valdību nogāza viņas pašas partija," uzsvēra laikrakstam profesors. Partija un tās valde bijusi neapmierināta ar kontaktu, kāds viņiem ar premjerministri Straujumu izveidojies. Izšķirošu lomu demisijā spēlēja satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisija un "airBaltic" investora meklējumi.

Vēstīts, ka Valsts prezidents Vējonis piektdien ar Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvjiem pārrunās valdības veidošanu. Šī ir otrā diena pēc kārtas, kad Vējonis tiekas ar partijām.

Ministru prezidente Straujuma par valdības demisiju paziņoja 7. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!