Foto: F64

Uzlabot sabiedrības uzticību parlamentam var ar pieņemtajiem lēmumiem un likumprojektiem, taču arī katram deputātam ir jāapzinās, ka no katras viņa rīcības, darba un publiski izteiktā vārda veidojas sabiedrības viedoklis par Saeimu, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Kā ziņots, tikai 18% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem Saeimas deputātu līdzšinējo darbu vērtē pozitīvi, liecina pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT veiktais pētījums. Divas trešdaļas - 67% - Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju Saeimas deputātu līdzšinējo darbu vērtē negatīvi.

"Es tiešām esmu ļoti apbēdināta, ka parlamentam ir tik zema uzticība," teica Āboltiņa, vienlaikus norādot, ka pozitīvais Saeimas darba vērtējums kopš iepriekšējas aptaujas datiem patlaban esot nedaudz pieaudzis.

Lai valsts attīstītos, cilvēkiem tai ir jātic, tostarp jātic arī pašu ievēlētajam parlamentam un valdībai, kurai parlaments paudis uzticību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Pēc viņas domām, tas ir ļoti svarīgs faktors, it sevišķi Latvijā, kur tik daudz cilvēku ir aizbraukuši no valsts gan ekonomisko iemeslu dēļ, gan tāpēc, ka viņi neuzticas varai.

"Reitingi ir jāvērtē, bet galvenais ir tas, ka jāstrādā katru dienu, un katram deputātam, kurš ir ievēlēts parlamentā, ir jāapzinās, ka no katras viņa rīcības, darba un publiski izteiktā vārda veidojas sabiedrības viedoklis par Saeimu," akcentēja Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzskata, ka sabiedrības viedokli par Saeimu var uzlabot pieņemtie lēmumi un likumprojekti, piemēram, patlaban ir daudz izdarīts un pieņemti likumi, kuri iepriekš ilgu laiku netika pieņemti.

Tāpat būtiska esot arī Saeimas pārstāvju savstarpējo attiecību kultūra.

Ļoti labi, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ir kā instruments, kas šos jautājumus izskata, bet līdz tam tomēr nevajadzētu nonākt, ievērojot savstarpējo cieņu, norādīja politiķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!