Foto: DELFI
Nav pamata apšaubīt Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieku profesionalitāti un rīcības ētiskumu, kā arī komunikāciju ar sabiedrību, veicot reidu pie tirdzniecības centra Lidoņu ielā 27 un sodot ābolu pārdevējas, secināts RPP dienesta pārbaudē par konkrēto gadījumu.

Kā informēja RPP pārstāve Inese Krieviņa, ielu tirdzniecības vietu pārbaude minētajā teritorijā tika veikta, pamatojoties uz RPP Kurzemes pārvaldē saņemto nekustamā īpašuma Lidoņu ielā 27 īpašnieka iesniegumu un RPP saņemto Latvijas Tirgotāju asociācijas iesniegumu.

RPP darbinieki, izskatot iesniegumus un pamatojoties uz tajos sniegto informāciju, vairākkārtīgi apsekoja teritoriju pie tirdzniecības centra Lidoņu ielā 27 un veica pārrunas ar personām, kuras veica ielu tirdzniecību, bet nevarēja uzrādīt derīgas ielu tirdzniecības atļaujas. Pārrunu laikā RPP šīm personām izskaidroja kārtību, kādā saņemama ielu tirdzniecības atļauja, kā arī informēja par Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) paredzēto administratīvo atbildību.

18.septembrī, ņemot vērā, ka personas pie tirdzniecības centra turpināja veikt ielu tirdzniecību bez ielu tirdzniecības atļaujām un ignorēja vairākkārtējus RPP darbinieku aizrādījumus, RPP darbinieki veica profilaktisku reidu. Tā laikā konstatēts, ka četras personas veic tirdzniecību neatļautā vietā, tāpēc viņām noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli un izņemta tirdzniecībai neatļautā vietā esošā prece, jo to kā soda sankciju paredz LAPK.

Personu, kuras 18.septembrī veica ielu tirdzniecību Lidoņu ielā, dzīvesvietas ir deklarētas Rīgas pilsētas Kurzemes rajonā, līdz ar to secināts, ka plašsaziņas līdzekļos sniegta maldinoša informācija par tirgotāju ierašanos no Plakanciema. Viena no pārdevējām savā paskaidrojumā norāda, ka viņa Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijā bija saņēmusi ielu tirdzniecības atļauju, bet tās derīguma termiņš bija līdz 1.septembrim. Ņemot vērā iepriekšminēto, secināms, ka pārdevēja bija informēta par šādas atļaujas nepieciešamību un arī par tās saņemšanas kārtību.

Izvērtējot normatīvos aktus, kas regulē ielu tirdzniecības norisi, tirdzniecības atļauju saņemšanas kārtību un nodevu maksu par tirdzniecības veikšanu publiskās vietās, RPP secinājusi, ka ir maksimāli atvieglota ielu tirdzniecības atļauju saņemšanas kārtība, kā arī maksa par tirdzniecības veikšanu ir noteikta minimāla. Saskaņā ar attiecīgajiem Rīgas domes saistošajiem noteikumiem pārdevējam Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijā ir jāiesniedz iesniegums un jāveic nodevas maksājums 1,42 eiro par vienu kvadrātmetru.

Līdz ar to RPP darbinieki veica lietvedības pasākumus, kā arī izskatīja administratīvo pārkāpumu lietas saskaņā ar LAPK normām, un arī procesuālās kļūdas administratīvo pārkāpumu lietās netika konstatētas, informēja Krieviņa.

http://www.delfi.lv/video/delfi/lasitajs-sokets-par-rigas-pasvaldibas-policistu-dedzigo-cinu-pret-sirmam-abolu-tirgotajam.d?id=44995210

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pieprasījis paskaidrojumus par RPP rīcību šā gada 18.septembrī Iļģuciemā, sodot ābolu pārdevējas.

Aculiecinieki Ušakovam ir nosūtījuši foto un video materiālus, kur redzams, kā RPP darbinieki noformē protokolu sirmgalvēm, kuras pie kāda Iļģuciema lielveikala Lidoņu ielā tirgojušas ābolus, sēnes un ziedus.

Pēc šī atgadījuma ierosināta RPP dienesta pārbaude.

Notikums radīja plašu diskusiju arī sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!