Foto: AFP/Scanpix
Ikviens priekšlikums, kas novilcina aborta izdarīšanas termiņu, nenāktu par labu sievietes veselībai, portālam "Delfi" norādīja veselības ministrs Guntis Belēvičs(ZZS).

Paužot Veselības ministrijas (VM) nostāju par deputāta Imanta Parādnieka (NA) iesniegto priekšlikumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem - pagarināt pārdomu laiku pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas no 72 līdz 120 stundā, Belēvičs klāstīja, ka šādu priekšlikumu ieviešana nenāktu par labu sievietes veselībai.

"Jo vēlāk aborts tiek taisīts, jo tā bīstamība ir lielāka. Ir slikti pavisam pārvilkt pāri termiņam, un tad dzīt sievietes kriminālabortu virzienā," viņš teica.

Belēvičs arī skaidroja -  kā deputāts viņš parakstījis priekšlikumu par konsultāciju ieviešanu mātei un tēvam, kuri izteikuši vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, lai veicinātu Saeimā diskusiju par šo tematu. "Neesmu pārliecināts, ka mūsu situācija ir tā optimālākā sievietes veselībai," viņš atzina.

Veselības ministrs pauda apņēmību piesaistīt Pasaules veselības organizācijas (PVO) ekspertus, lai izpētītu esošo situāciju abortu jautājumā Latvijā. "PVO rekomendācijas ir tās, ko vajadzētu ņemt vērā, jo šie eksperti var salīdzināt regulējumu 53 dažādās Eiropas valstīs," sacīja Belēvičs.

Jau vēstīts, ka Parādnieks rosinājis pagarināt pārdomu laiku sievietei, kas paudusi vēlmi pārtraukt grūtniecību, lai izslēgtu mirkļa vājumu un ļautu viņai izvērtēt visus aspektus.

Tāpat kopā ar citiem deputātiem rosināts noteikt obligātu konsultāciju pirms grūtniecības pārtraukšanas - mātei un tēvam, kuri izteikuši vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, valstij būs jānodrošina iespēja saņemt konsultāciju pie sertificēta krīzes grūtniecības speciālista, kā arī, ja nepieciešams, pie cita konkrētajai situācijai atbilstoša speciālista - jurista, sociālā darbinieka, psihologa utt.

Pašlaik deputātu sagatavotie priekšlikumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumu otrajam lasījumam nodoti Sabiedrības veselības apakškomisijai, kas gaida dažādus atzinumus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!