Foto: F64
Saeimā izveidotajā tā sauktajā "abortu jautājuma" darbā grupā otrdien turpinājās neauglīgas diskusijas, tās dalībniekiem nespējot vienoties, kāds īsti ir darba grupas darbības mērķis - lemt par abortu aizliegšanu vai arī par dzimstības atbalsta programmām.

Saeimas deputāte Inga Bite (RP) saredzu problēmu, ka masu mediju telpā Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas darba grupas diskusijas tiek atspoguļotas kā izšķiršanās "par" vai "pret" abortiem. Taču tā neesot taisnība, tāpēc diskusijas dalībniekiem nevajadzētu veicināt šāda priekšstata rašanos un vajadzētu vienoties, ka runa nav par abortu aizliegšanu.

"Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle sacīja, ka šādu vienošanos nevar panākt, jo darba grupas provizoriskajā mērķī minētā "nedzimušas dzīvības aizsardzība" nozīmējot abortu aizliegumu.

Bite oponēja skaidrojot, ka jau pašlaik vairākos likumos ir noteikta nepieciešamība aizsargāt nedzimušus bērnus, līdz ar to darba grupa nestrādājot pie jauna regulējuma izveides. Vēlāk citā diskusijā viņa piebilda, ka sievietes tiesības veikt abortu ir pašsaprotamas.

Apakškomisijas un darba grupas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka darba grupas mērķis ir koncentrēties uz atbalsta programmām ģimenēm.

Šī diskusija raisījās pēc Parādnieka izteiktā ierosinājuma noteikt, ka darba grupas sēdēs nedrīkst piedalīties žurnālisti. Viņam piekrita arī Latvijas Ordeņu brālības valdes priekšsēdētājs Jānis Rožkalns, kurš uzskata, ka žurnālisti "neizprot lietas būtību".

Savukārt Saeimas deputāts un Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) norādīja, ka ir jābūt fundamentāliem argumentiem, lai ierobežotu preses klātbūtni darba grupas sēdē. Viņš akcentēja, ka "šeit ir Saeima, nevis kāds forums", tāpēc nav pamata liegt žurnālistiem iespēju atspoguļot notiekošo. Līdzīgu viedokli par labu preses klātbūtnei pauda sabiedriskās politiskas centra "Providus" pētnieks Reinis Āboltiņš, Bite un Ķelle. Tika nolemts, ka mediji varēs turpināt atspoguļot darba grupas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!