Foto: DELFI
Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja amatam virzītā agrākā padomes darbiniece Skaidrīte Ābrama sola pēc apstiprināšanas amatā atstāt Reformu partijas (RP) rindas.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) apstiprināšanai valdībā KP priekšsēdētāja amatā nolēmusi virzīt Ābramu. Pēc šīs vēsts mikroblogošanas vietnē "Twitter" parādījās ieraksts, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts KP priekšsēža amatam virza savu partijas biedri. Pats Pavļuts gan ir RP virzīts ministrs, bet viņš pats partijā nav iestājies.

Kā informēja EM preses sekretāre Daiga Grūbe, Ābrama ir informējusi ministru, ka pēc viņas apstiprināšanas KP priekšsēdētājas amatā viņa pārtrauks dalību partijā, lai neradītu nekādas bažas par viņas "neatkarīgu, profesionālu, apolitisku un kompetentu darbu".

Lai apliecinātu savu kompetenci konkurences politikas jomā un iepazīstinātu ar savu stratēģisko redzējumu KP turpmākajā darbā, Ābrama šodien tikās arī ar "Vienotības", apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un RP Saeimas frakciju deputātiem, kas līdz šim nav bijusi ierasta prakse amatam, kas tiek apstiprināts Ministru kabinetā (MK).

Arī šo tikšanos laikā netika izteiktas bažas vai šaubas par viņas kompetenci vai piemērotību amatam, apgalvoja Grūbe. Viņa piebilda, ka uz šo amatu bija izsludināts atklāts konkurss.

Savukārt RP uzskata, ka nekādā gadījumā nevar likt vienlīdzības zīmi starp konkursiem bez skaidriem kritērijiem un atklāto un caurskatāmo procesu, kādā tika izvēlēta KP priekšsēdētāja Ābrama, aģentūru LETA informēja partijas preses pārstāve Daiga Holma.

Partijas piederība nevar būt diskriminējošs faktors, turklāt tas būtu arī pretrunā ar Satversmē nostiprināto diskriminācijas aizliegumu, kas balstīts uz politisko pārliecību. RP dibināšanas laikā tajā iestājās daudzi profesionāli cilvēki, kas vēlējās pārmaiņas šajā valstī un politiskajā vidē, un viņu "sodīšana" par šo drosmīgo soli būtu neprāts un tuvredzība, norādīja partijas preses pārstāve.

Ābramai ir maģistra grāds vadības zinātnē Latvijas Universitātē. Zināšanas viņa papildinājusi Šveices institūtu "Akad" un "Imaka" pēcdiploma studijās ekonomikas zinātnēs, Austrijas Ekonomikas palātas Ekonomikas veicināšanas institūta menedžmenta kursos, kā arī vairākos kursos apguvusi grāmatvedību un finanšu rādītāju analīzi.

Ābrama no 2004.gada līdz 2009.gadam pildījusi KP padomes locekles amata pienākumus, bet līdz 2011.gada oktobrim bija KP vecākā ekonomiste. Pirms darba KP Ābrama bija Vācijas "Internationaler Bund" valodu un sociālās pedagoģijas institūta direktora vietniece.

No 2011.gada oktobra Ābrama vada Austrijas Ekonomikas ministrijas projektu Austrijas investīciju veicināšanai Baltijā, kas ietver pētījuma izstrādi par aktuālo transporta un loģistikas situāciju Latvijā un Lietuvā.

Tāpat Ābrama bijusi lektore Latvijas tiesnešu apmācības semināros par konkurences tiesību piemērošanu un Eiropas Komisijas starptautiskajā tiesnešu apmācības seminārā "Codacons". Viņa bijusi arī Eiropas Komisijas (EK) finanšu instrumenta "Technical Assistance and Information Exchange" eksperte dažādās valstīs, kā arī EK programmā "Twinning" izstrādājusi projektu un sagatavojusi aktivitātes konkurences politikas ieviešanai Moldovas konkurences iestādē.

Ābrama žurnālistiem stāstīja, ka KP galvenie uzdevumi paliks nemainīgi - nesaudzīga konkurences pārkāpumu apkarošana un konkurences veicināšana tirgus segmentos, kur tā ir nepietiekama.

"Lai to īstenotu vēl sekmīgāk, konsekventi jāturpina pilnveidot izmeklēšanas un ekonomiskās analīzes metodes lietu izpētē un tirgu uzraudzībā. Tāpat jāattīsta arī KP administratīvās spējas, lielāku uzmanību veltot personāla politikai, lai novērstu pieredzējušo ekspertu aiziešanu no KP un veicinātu darbinieku profesionalitāti un motivāciju, kā arī mazinātu birokrātisko slogu iestādē, veidojot sistēmisku sadarbību ar klientiem," sacīja Ābrama.

Savukārt ekonomikas ministrs Pavļuts norādīja, ka Latvijai kā salīdzinoši nelielai ekonomikai godīga un vienlīdzīga konkurence ir ļoti svarīga.

KP priekšsēdētāju pēc ekonomikas ministra ieteikuma amatā apstiprina Ministru kabinets uz pieciem gadiem. Pēc atbilstoša Ministru kabineta lēmuma Ābrama darbu KP priekšsēdētājas amatā sāktu pildīt šā gada 26.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!