Lietuvas prezidents Valds Adamkus pirmdien paziņojis, ka ir gatavs apžēlot Lietuvā notiesāto Latvijas riteņbraucēju Juri Silovu, ja sportists viņam to lūgs. Par to pirmdien žurnālistiem paziņoja Lietuvas prezidenta preses sekretāre Violeta Gaižauskaite.
Lietuvas prezidents gatavs apžēlot Juri Silovu

Pēc viņas teiktā, Adamkus gan no Latvijas, gan Lietuvas pilsoņiem saņēmis vēstules, kurās paustas bažas par Silova ieslodzīšanu. Tiesa Silovam piesprieda piecus gadus ilgu cietumsodu par to, ka sportists, šķērsojot Lietuvas robežu, nebija deklarējis lielu naudas summu.

"Prezidents Adamkus noskaidrojis Latvijas riteņbraucēja aresta apstākļus un cer, ka Silovam nav bijuši ļauni nolūki, jo viņš veda likumīgi nopelnītu naudu," norādīja Gaižauskaite.

Savukārt Silova advokāts sacīja, ka pašreiz gatavojas 27.jūnijā gaidāmajai tiesai. "Šobrīd mēs gatavojamies aizstāvībai tiesā. Pats par sevi saprotams, ka tiks sagatavots arī lūgums par apžēlošanu. Apžēlošana personu nereabilitē. Cilvēku, kas nav izdarījis nekādu noziegumu, iespējams reabilitēt tikai ar tiesas lēmumu," teica Silova advokāts Aļģimants Dzegoraitis.

Pēc advokāta teiktā, viņš "ir dziļi pārliecināts par tiesas lēmuma nepamatotību un netaisnīgumu, turklāt tas neatbilst arī saprātīguma un taisnīguma kritērijiem". Advokāts norāda, ka tuvākajā laikā vērsīsies Apelāciju tiesā ar lūgumu mainīt Silovam drošības līdzekli un atbrīvot viņu no kolonijas.

Jāatgādina, ka pazīstamais Latvijas sporta riteņbraucējs Silovs no 11.aprīļa izcieš ieslodzījumu Pravenišķu stingrā režīma kolonijā netālu no Kauņas.

Kauņas apriņķa tiesa 11. aprīlī piesprieda Silovam 5,5 gadu brīvības atņemšanu par lielas naudas summas nedeklarēšanu uz robežas. Pērnā gada oktobra sākumā Silovs Beļģijas bankā izņēma naudu, ko sezonas laikā bija nopelnījis Beļģijas klubā "Cofidis", un ar automašīnu devās mājup. Marijampoles robežkontroles punktā muitnieki izrādījuši interesi par mašīnā novietotajām mantām, kuru bija diezgan daudz, jo Juris no Beļģijas uz Latviju pārveda daļu iedzīves un dažādas mantas.

Vēlāk Silovam prasīts, cik daudz naudas viņš ved līdzi. Silovs bez pretenzijām izvilcis maku un parādījis, ka tajā atrodas prāva summa. Konstatējot, ka tur ir 10 000 vācu marku, muitnieki operatīvi izsaukuši papildspēkus ar suņiem. Pārējo naudu atrast viņiem nebija grūti, jo Silovs to nebija īpaši slēpis.

Tā kā viņš šo naudu nebija deklarējis, bet, pēc Lietuvas likumiem, to drīkst nedarīt tikai tādā gadījumā, ja summa nepārsniedz 10 000 litu (apmēram 1600 latu), Silovu aizturēja. Pēc nedēļas riteņbraucēju atbrīvoja pret drošības naudu. Tiesa notika vairāk nekā pēc pusgada, un Silovu aizstāvēja Lietuvas advokāti, kuriem, tāpat kā sportistam, piespriestais bargais sods bija šoks. Silova advokāti uzskata, ka tiesnesis lietu izvērtējis no formāli objektīvās puses.

Viens no Silova advokātiem naudas nedeklarēšanu skaidroja ar bažām par informācijas noplūdi uz kriminālajām struktūrām un iespējamajām sekām. Pēc Silova advokātu domām, tranzīta-importa procedūra cilvēkiem, kas šķērso Lietuvas robežu, ir ļoti sarežģīta. Lietuvas Apelāciju tiesa Silova apelāciju gatavojas izskatīt 27. jūnijā, tāpēc sportists vēl mēnesi būs spiests pavadīt stingrā režīma kolonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!