Foto: LETA

Nu jau bijušais Saeimas deputāts Aldis Adamovičs (JV) vēl apsvērs, vai vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā gan ar viņa izsekošanu vairākus mēnešus, gan ar svarīgu nianšu neņemšanu vērā tiesvedības procesā, pauda politiķis.

Stājoties spēkā notiesājošam tiesas spriedumam, Adamovičs zaudējis Saeimas deputāta mandātu, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzija.

Deputāts tika sodīts par krāpšanu ar īrētā dzīvokļa kompensācijām un dienesta viltojumu. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2021. gada augustā Adamovičam par transporta un dzīvojamo telpu īres kompensāciju izkrāpšanu piesprieda 6000 eiro lielu naudas sodu. Tiesa piemēroja arī liegumu uz gadu un vienu mēnesi ieņemt Saeimas deputāta amatu.

Adamovičs skaidroja, ka par iespēju vērsties ECT vēl konsultēsies ar juristiem, reizē politiķis jau tagad ir saņēmis ieteikumus šādi rīkoties.

Politiķis uzsver, ka neko neesot nozadzis vai izkrāpis, tāpat arī viņš nesaprotot, ko tad viņš būtu nozadzis. Bijušais deputāts apsver iespēju vērsties ECT saistībā gan ar astoņus mēnešus ilgušo izsekošanu, ko esot veicis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, un divus gadus ilgo tiesvedību, kur neesot ņemtas vērā nozīmīgas nianses.

Adamovičs sacīja, ka viņam nepatīkams pārsteigums bijis tiesvedībā noslēdzošais Augstākās tiesas lēmums neierosināt kasācijas tiesvedību par iepriekšējo, citas tiesas pieņemto notiesājošo spriedumu.

Politiķim jautājumus radījis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas pērn pieņemtais papildu sods - liegums uz gadu un vienu mēnesi ieņemt Saeimas deputāta amatu. Tas arī neļaujot viņam kandidēt 14. Saeimas vēlēšanās.

Kopumā ar tiesvedību saistīto situāciju viņš vērtē kā politisku izrēķināšanos, taču bijušais deputāts nezina tās avotu.

Politiķis vēl domās par turpmāko nodarbošanos un pieļauj atgriešanos Latgalē. Viņš arī pārdomās, vai tālāko nākotni saistīt ar politiku.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums.

Jau ziņots, ka politiķis nepiekrita celtajai apsūdzībai, norādot, ka nav neko izkrāpis.

KNAB 2020. gada rudenī lūdza pret deputātu sākt kriminālvajāšanu pēc trīs Krimināllikuma pantiem - par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Prokurors Ando Skalbe, izvērtējot lietas materiālus, apsūdzību uzrādīja par krāpšanu un dienesta viltojumu.

Saskaņā ar apsūdzību deputātam inkriminēja 83 eiro lielas transporta izdevumu kompensācijas izkrāpšanu. Tāpat personai inkriminēja dzīvojamo telpu īres kompensācijas par septiņiem mēnešiem jeb 3150 eiro izkrāpšanu.

Saeima Adamoviču izdeva kriminālvajāšanai 2020. gada rudenī.

Deputāta advokāte Ieva Garanča jau iepriekš pauda uzskatu, ka Adamoviča gadījumā ir runa par normatīvā regulējuma interpretācijām.

"Deputātam ir tiesības uz dzīvojamās telpas kompensāciju, taču nevienā regulējumā nav pateikts, cik ilgs laiks amatpersonai mājoklī jāpavada. Jautājums ir par biežumu, proti, cik daudz un ilgstoši deputātam jāatrodas dzīvoklī, par kura īri viņš saņem kompensāciju," norādīja advokāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!