Foto: DELFI Aculiecinieks
Ādažu poligonā, kur svētdien notiek militārās mācības, pagaidām neskaidros apstākļos negadījumā cietuši vairāki zemessargi, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) sniegtā informācija presei.

Slimnīcā nogādāti deviņi zemessargi, no kuriem divu stāvoklis ir smags. Ne mediķi, ne ministrijas pārstāvis nekomentēja ievainojumu smagumu un to vai traumas ir dzīvībai bīstamas.

Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu. Poligonā strādā arī nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, informē AM.

Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja, ka sprādzis neliela izmēra lādiņš. NBS komandieris Raimonds Graube televīzijai pieļāva, ka kāds no mācību dalībniekiem poligonā atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un ielicis to somā. "Tas varētu būs cilvēciskais faktors," minēja Graube.

Svētdienas pēcpusdienā AM pārstāvis Normunds Stafeckis apstiprināja, ka līdz šim noskaidrots, ka sprādziens atskanējis pēc mācību beigām, kad zemessargi pulcējās vienkopus, lai dotos mājās.

"Varu apstiprināt, ka negadījuma cēlonis ir sprādziens. Tas notika Franču kurgānā, kurā pēc praktiskās šaušanas, pirms došanās mājup, bija pulcējušies zemessargi. Tajā brīdī atskanēja sprādziens. Kas sprāga, kāpēc sprāga, skaidrojam," sacīja Stafeckis.

Viņš prognozēja, ka dienesta izmeklēšanas rezultāti ātrākais varētu būt zināmi pirmdien.

Ādažu poligonā pēc negadījuma ieradās vairākas ātrās palīdzības brigādes, apliecināja Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Neilgi pēc negadījuma arī Zemessardzes pārstāve Guna Freimane pastāstīja, ka sprādziens notika pie ierīkotā Franču kurgāna, un tas nebija plānots. "Sprādziens nebija saistīts ar mūsu mācībām. Tas nogranda blakus šaušanas sektoram," sacīja Freimane.

Šajā nedēļas nogalē Ādažu poligonā notika mācības, kurās šāva arī ar lielgabaliem. Mācībās piedalījās 80 zemessargu un 18 karavīru. Zemessargi mācībās šāva kopumā ar diviem lielgabaliem pa zemes mērķiem. Paralēli kaujas šaušanas vingrinājumam zemessargiem notika kaujas šaušana ar strēlnieku ieročiem. Mācībās piedalījās arī zemessargu kandidāti, kuriem tas bija pamatapmācību pēdējais cikls.

Pirms kaujas šaušanas nodarbībām zemessargiem ir veikta obligātā drošības tehnikas un šaušanas noteikumu instruktāža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!