Foto: F64
Ādažu militārajā poligonā pēdējo sešu gadu laikā notikušas vairākas traģēdijas un negadījumi.

Aģentūras BNS arhīvs liecina, ka 2005.gada pavasarī Ādažu militārās bāzes poligonā, pirms kārtējām plānveida apmācībām apsekojot poligona teritoriju un sagatavojot to mācību nodarbībām, atrasti pamatīgi sakropļoti 1977. un 1976.gadā dzimušu spridzekļa eksplozijā bojāgājušu vīriešu līķi. Mirušie bija vietējie - Kadagas iedzīvotāji.

Vēlāk izmeklēšanā noskaidrojies, ka vīrieši naktī pirms traģiskā atgadījuma dzēruši un, neatļauti iekļūstot poligonā, meklējuši metāllūžņus. Iedzeršanā piedalījies vēl kāds vīrietis, taču viņš pirms sprādziena bija devies mājup. Eksplozija notika, kad vīrieši, atraduši kādu nesprāgušu lādiņu, mēģinājuši to mehāniski sabojāt.

2008.gada februārī plānota nakts kaujas šaušanas vingrinājuma laikā Ādažu poligonā šautu ievainojumu guva Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona karavīrs. Konstatēts, ka šajā gadījumā noticis nelaimes gadījums, jo nodarbību sagatavošana un vingrinājumi veikti atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Šā paša gada februārī Ādažu poligonā auto remontdarbnīcā sprāga auto akumulators, kā dēļ vieglas traumas guva kareivis.

2008.gada novembrī Ādažu poligonā sprādzienā viegli cieta divi karavīri. Ievainojumus karavīri guva mācību nodarbībās, veicot ielaušanos ēkā ar sprāgstvielu lietošanu.

2008.gada 18.augusta rītā ceļā no Ādažu bāzes uz poligonu karavīru apvidus auto "Mercedes" iebrauca kokā. Negadījumā cieta desmit karavīru, divi no tiem guva ļoti smagas traumas. Dažas dienas pēc notikušā, nenācis pie samaņas, no gūtajām galvas traumām mira viens no smagāk cietušajiem karavīriem - Mārtiņš Gailis. Pusotru mēnesi pēc negadījuma slimnīcā mira vēl viens karavīrs, kurš guva smagas traumas, - Raivis Medinieks.

Karavīrs, kurš avārijas brīdī atradās pie auto stūres, pēc paša vēlēšanās no dienesta bruņotajos spēkos atvaļinājies.

Vēl viens negadījums saistībā ar sprādzienu, taču ne Ādažos, notika 2007.gada janvārī. Madonas pusē, uzsprāgstot Otrā pasaules kara 50 milimetru mīnmetēju lādiņam, savā darbnīcā gāja bojā Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīrs štāba virsseržants.

Darbnīcā, kur noticis sprādziens, atrada lielu daudzumu izjauktu spridzekļu, tostarp granātas, lādiņus, raķetes, taču tie nebija sprādzienbīstami.

Jau vēstīts, ka svētdienas pēcpusdienā Ādažu poligonā pagaidām neskaidros apstākļos sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā deviņi zemessargi. Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu, NBS komandieris ir ierosinājis dienesta izmeklēšanu. Viens no cietušajiem zemessargiem svētdienas vakarā no gūtajiem ievainojumiem mira.

Iespējams, kāds no zemessargiem poligonā atradis nesprāgušu lādiņu un to ievietojis savā mugursomā, taču lādiņš detonējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!