Foto: DELFI Aculiecinieks
Valdība otrdien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas dos tiesības Ādažu poligonā veikt mežsaimniecisko darbību.

Šobrīd noteikumi paredz, ka meža zemēs aizsargājamo ainavu apvidos mežsaimniecisko darbību nedrīkst veikt no 15. marta līdz 31. jūlijam.

Ņemot vērā, ka Ādažu militārais poligons atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā aizsargājamo ainavu apvidū "Ādaži", tad atbilstoši noteikumam Ādažu militārajā poligonā minētajā laika periodā tiek pārtrauktas mežsaimnieciskās darbības.

Tomēr ņemot vērā, ka Latvija ir NATO dalībvalsts un Latvijai ir jāpilda uzņemtās kolektīvās saistības, tai skaitā, piemēram, jāpilda uzņemošās valsts funkcijas starptautiskām militārām mācībām, izņēmuma gadījumos var rasties situācija, kad, lai nodrošinātu kāda konkrēta valsts aizsardzības uzdevuma izpildi, ir nepieciešams steidzami nodrošināt militāras infrastruktūras izveidi vai pielāgošanu. Vienlaikus spēkā esošais normatīvais regulējums steidzamu, valsts aizsardzības uzdevumu izpildei būtisku darbu veikšanu ierobežo. Papildus jāņem vērā, ka laicīgu un plānveidīgu infrastruktūras objektu būvniecību ietekmē arī nepiemēroti laika apstākļi.

Izņēmuma gadījumos, ja būs nepieciešams veikt mežsaimnieciskas darbības no 15. marta līdz 31. jūlijam, darbu izpilde tiks veikta iespējami īsā laika periodā un neizmantojot smago tehniku, lai radītu pēc iespējas mazākus traucējumus teritorijā sastopamajām dabas vērtībām, tostarp putniem. Roku darbs radīs salīdzinoši maz traucējumus un tikai konkrētajā teritorijā, kurā tiks veikti darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!