Foto: Pixabay
Ādažu vidusskolā, kur aizvadītajā nedēļā ar Covid-19 saslima 25 skolas personāla pārstāvji – skolotāji un tehniskie darbinieki – un kur vairāk nekā 55% no kopumā 1800 skolēniem bija Covid-19 sasirgušā kontaktpersonas, kopš piektdienas noteiktas attālinātās mācības, portālam "Delfi" teica skolas direktors Česlavs Batņa.

Šonedēļ attālināti mācās 26 Ādažu vidusskolas klases, klātienē izglītības procesu turpina 9., 11. un 12. klašu skolēni – tās ir klases, kurām pavasarī būs jākārto eksāmeni. "Es ļoti vēlos cerēt, ka mēs to (Covid-19 izplatības) līkni apstādināsim. Bet no sabiedrības apzinības tas ir atkarīgs – vai viņi paliks mājās vai kontaktēsies ar citiem," teica skolas direktors.

Portāls "Delfi" aizvadītajā nedēļā rakstīja par to, kā Covid-19 izplatības "pīķī" Ādažu vidusskolā mēģināja nodrošināt mācības klātienē. Ādažu novadā pagājušajā nedēļā bija visaugstākais kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir visaugstākais starp Latvijas novadiem.

Pagājušajā nedēļā Ādažu vidusskolā bija saslimuši arī 7% no visiem skolotājiem – arī šis rādītājs nedēļas laikā pieaudzis. Pirms skolā noteica attālinātās mācības, prombūtnē bija 25 skolas personāla pārstāvji.

Pavisam aizvadītajā nedēļā mācības attālinātā režīmā noteica 22 skolās, kas ir par piecām vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, norādīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pārstāve Jana Veinberga.

Mācības attālināti īsteno 14 vispārējās izglītības iestādēs, proti, piecās pamatskolās, piecās vidusskolās, trīs ģimnāzijās un vienā sākumskolā, trīs pirmsskolas izglītības iestādēs, trīs profesionālās ievirzes mūzikas un mākslas izglītības iestādēs, vienā profesionālās pamata un vidējās izglītības iestādē, kā arī vienā speciālās izglītības iestādē.

Aizvadītajā nedēļā kopumā visos izglītības posmos pieauga to klašu skaits, kas Covid-19 izplatības dēļ mācās attālināti. Turklāt šo klašu skaits pieaug kopš janvāra sākuma, kad izglītojamie atsāka skolas gaitas pēc ziemas brīvlaika.

Kā portālam "Delfi" stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, visaugstākā saslimstība ar Covid-19 ir vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem. Uz 100 000 iedzīvotājiem ar Covid-19 inficējušās 6447 personas. Otrā visvairāk Covid-19 skarā vecuma grupa pagājušajā nedēļā bija bērni līdz deviņu gadu vecumam.

Tāpat epidemiologi secināja, ka, testējot 100 klases, katrā desmitajā konstatē Covid-19 klātbūtni. Proti, 10% no visiem apvienotajiem testu paraugiem skolās, bija pozitīvi. Tas ir par vienu procentu vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. "Tikai par vienu procentu pieaudzis, tas ir labi. Protams, nav labi, ka katrā desmitajā klase parādās vīrusa klātbūtne, bet no otras puses – šī izplatība piebremzējas," teica Perevoščikovs.

Viņš paskaidroja, ka mācību gada otrā semestra sākumā, kad izglītojamie atgriezās skolā pēc ziemas brīvlaika, saslimstības pieaugums skolās bija intensīvāks, proti, Covid-19 izplatījās straujāk.

Tāpat apkopotā informācija par Covid-19 izplatību aizvadītajā nedēļā liecina, ka trešdaļu no Covid-19 pozitīvajiem gadījumiem skolēnu vidū atklāj, veicot rutīnas skrīningu. Savukārt atlikušās divas trešdaļas saslimšanas gadījumu konstatē, skolēniem vēršoties pie sava ģimenes ārsta un veicot testu ārpus skolas.

Jau vēstīts, ka skolās skrīningu īsteno, izmantojot pūlinga metodi. Ja šajā skrīnigā ir pozitīvs Covid-19 rezultāts, katram skolēnam ir jāveic laboratoriskais tests, lai noskaidrotu, kurš vai kuri skolēni ir Covid-19 pozitīvi. No visiem skolēniem, kas veica laboratorisko testu, 22% procentiem rezultāts bija pozitīvs. Šis rādītājs pieaudzis par 7%, salīdzinot ar iepriekšējā nedēļā apkopotajiem datiem.

"Delfi" jau rakstīja, ka aizvadītajā nedēļā, no 24. janvāra līdz 30. janvārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 68,4%.

Vidēji dienā tika veikti 23 304 (iepriekš – 20 678) testi, savukārt atklāti 7 635 jauni gadījumi (iepriekš 4 535). No visiem veiktajiem testiem 19% (31 636 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 81% (131 495 testi) pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 13% (6967 inficētie) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 87% (46481 inficētie) ar pārējo sabiedrības daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!