Foto: Edijs Pālens

Administratīvās tiesas Liepājas tiesu namā otrdien atteikusies pieņemt no amata pienākumu pildīšanas atstādinātā Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga pieteikumu, kurā viņš lūdza tiesu likt vides ministram Edmundam Sprūdžam (RP) atbildēt uz jautājumiem par atstādināšanas iemesliem.

Tiesā portāls "Delfi" uzzināja, ka lūgumu tiesa nav pieņēmusi, jo šis jautājums nav skatāms administratīvā procesa kārtībā. Par šo tiesas lēmumu Lembergs varēs iesniegt blakussūdzību.

Jau vēstīts, ka paziņojumā presei Lembergs iepriekš norādīja - viņš iesniedzis pieteikumu Administratīvās tiesas Liepājas tiesu namā, lūdzot tiesu uzlikt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) par pienākumu nekavējoties atbildēt uz iesniegumiem, kuros viņš lūdzis Sprūdžu atbildēt uz konkrētiem jautājumiem par atstādināšanu.

Lembergs tiesā iesniedza arī pieteikumu, prasot atcelt Sprūdža (RP) rīkojumu par viņa atstādināšanu no pienākumu pildīšanas, un šis pieteikums ir pieņemts izskatīšanai. Viņš lūdzis atcelt Sprūdža rīkojumu, jo tas ir prettiesisks un ierobežo Lemberga Satversmē noteiktās pamattiesības, kā arī tas ir "izdots, klaji ignorējot tos tiesiskos kritērijus, kas tiesiskā un demokrātiskā sabiedrībā ir saistoši valsts pārvaldes institūcijām".

Politiķa ieskatā, rīkojums atzīstams par prettiesisku un ir pilnībā atceļams arī tāpēc, ka ir pieļautas ļoti būtiskas procesuālās un saturiskās kļūdas. Turklāt ministra Sprūdža rīkojumā nav norādīts neviens, ministra ieskatā, iespējamais Lemberga pārkāpums.

Sprūdžs paziņoja, ka no pienākumu pildīšanas atstādinās Ventspils mēru Lembergu, kuram jau kopš 2007.gada ar Ģenerālprokuratūras un vēlāk ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus, jo viņš esot pieļāvis dažādus pārkāpumus. Pēc tam ministrs arī parakstīja rīkojumu par Lemberga atstādināšanu.

Iepriekš Sprūdžs pieprasīja Lembergam sniegt paskaidrojumus, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Savukārt Lembergs savā atbildes vēstulē atbildes uz šiem jautājumiem nesniedza, tā vietā lūdzot ministru juridiski paskaidrot vairākus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!