Foto: F64
Augstāka tiesa (AT) iepriekš ir norādījusi uz vairākiem e-lietas trūkumiem, tādēļ administratīvās lietas tiesās joprojām tiek skatītas papīra formā, informēja Administratīvajā rajona tiesā.

Tomēr liela daļa dokumentu tiek augšupielādēti tiesu informatīvajā sistēmā un administratīvā procesa dalībniekiem darīti pieejami elektroniskā formā. Tādējādi administratīvā procesa dalībnieki var izvēlēties sev ērtāko veidu, kā iepazīties ar lietas materiāliem.

Tiesas pārstāvji šobrīd aktīvi līdzdarbojas Tiesu administrācijas organizētajos pasākumos, kas vērsti uz tiesas vajadzību apzināšanu un elektroniskās lietas funkcionalitātes uzlabošanu.

Tiesa cer, ka turpmākajā elektroniskās lietas ieviešanas procesā tiks novērstas līdz šim konstatētās nepilnības un tā tiks padarīta lietotājiem ērtāka. Tiesa esot gatava kārtot lietvedību ar e-lietas palīdzību, tiklīdz tiks nodrošināta atbilstoša e-lietas funkcionalitāte.

Savukārt Rīgas apgabaltiesā norādīja, ka attīstot digitalizāciju, nākotnes perspektīvā ir iespējama pakāpeniska veiksmīga pāreja uz ērtāku un efektīvāku tiesvedības procesu. Pirmais e-lietas lietošanas mēnesis ir apliecinājis, ka šis ir nozīmīgs solis tieslietu sistēmas attīstībā un prasa zināmu piepūli no ikviena tās lietotāja, lai pārejas perioda laikā ieviešanas process varētu noritēt pēc iespējas raitāk.

Tiesu vidē ar e-lietu izskatīšanas izaicinājumiem vispirms sastopas pirmās instances tiesās, tomēr arī apelācijas instances tiesā šajā laikā ir gadījies saskarties ar tehniska rakstura problēmām, piemēram, organizējot lietu izskatīšanu attālinātā režīmā, taču tām operatīvi meklēti un rasti risinājumi. No lietu dalībniekiem ir saņemti problēmziņojumi par apgrūtinātu piekļuvi lietu materiāliem, lai ar tiem iepazītos elektroniskā formātā.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada 1. decembrī sākās e-lietas pakāpeniska ieviešana tiesvedības procesā. Tiesu darba pāreja uz darbu pilnībā digitālā formātā notiks pakāpeniski līdz 2023. gada 1. decembrim.

Divu gadu pārejas periodā ir pieļaujamas atkāpes no procesu likumos noteiktā pamatregulējuma par lietu digitalizāciju, piemēram, ja radušies tehniski šķēršļi vai ir liels dokumentu apjoms.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pāreju uz elektronisku izmeklēšanas un tiesvedības procesu, vispirms, e-lietas ieviešanas pirmajā posmā, izveidojot vienotu elektronisku tiesvedības procesu un nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!