Saeima piektdienas rītā, pieņemot grozījumus 2009.gada valsts budžetā, pieņēma lēmumu, ka sēde turpināsies nākamajā ceturtdienā, kad deputātiem būs jālemj par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu.

Jau ziņots, ka Saeima bija paredzējusi trešajā, galīgajā lasījumā izskatīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas noteiktu, ka Latvijā būs 109 novadi, tomēr no plkst.9 rītā līdz aptuveni plkst.23.30 Saeimas plenārsēžu zālē un pēc tam Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un valdības sēdē diskutēja par Ekonomikas stabilizācijas plānu un tā pavadošajiem dokumentiem.

Tā kā sēde bija ieilgusi jau līdz pusnaktij, tika nolemts atlikt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma izskatīšanu līdz nākamajai Saeimas sēdei.
Kā ziņots, likums paredz noteikt, ka Latvijā ir deviņas pilsētas ar republikas pilsētas statusu - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Likums nosaka administratīvo teritoriju un novadu teritoriālā iedalījuma vienību izveidošanas, uzskaites, robežu grozīšanas, administratīvā centra noteikšanas nosacījumus un kārtību, kā arī apdzīvoto vietu statusa noteikšanas, to uzskaites kārtību un institūciju kompetenci šajos jautājumos.

Latvijas Republiku iedala apriņķos, republikas pilsētās un novados.
Pēc administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas pilsētu un novadu administratīvās teritorijas noteiks Saeima, bet administratīvo robežu aprakstus apstiprinās Ministru kabinets.

Par republikas pilsētu Saeima var noteikt pilsētu, kurā ir vairāk par 25 000 pastāvīgo iedzīvotāju, pilsētai ir attīstīta komercdarbība, transporta un komunālā saimniecība, kā arī sociālā infrastruktūra, pilsētai ir nozīmīgs kultūras iestāžu komplekss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!