Foto: Shutterstock
Administratoru asociācija paudusi bažas par atbildīgo institūciju bezdarbību un iespējamajām problēmām saistībā ar tā dēvētās "pretendentu rindas" iespējamām nelikumībām.

Šonedēļ notika ikgadējā "Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas" biedru sēde, kurā tika apspriesti vairāki aktuāli jautājumi, kuriem pievērsta arī sabiedrības paaugstināta interese. Kopš gada sākuma darbojas Elektroniskās maksātnespējas uzskaites sistēma (EMUS). Uz tās būtiskām nepilnībām un kļūdām Administratoru asociācija vairākkārt ir vērsusi gan Maksātnespējas kontroles dienesta (MKD), gan Tieslietu ministrijas uzmanību, teikts paziņojumā medijiem.

EMUS viena no svarīgākajām funkcijām ir nodrošināt iespēju kreditoriem iepazīties ar informāciju par maksātnespējas procesiem, tomēr administratori informē, ka tehniski nav iespējams ievadīt EMUS nepieciešamo informāciju, tostarp netiek nodrošināta iespēja sistēmā izveidot Kreditoru reģistru.

Vairāki maksātnespējas procesa administratori ir pauduši sašutumu, ka, mēģinot saņemt atbalstu no MKD, neviens no darbiniekiem nav bijis kompetents risināt radušās problēmas. Savukārt MKD pārstāvji sakot, ka tiks sagatavots kārtējais pieprasījums EMUS izstrādātājam.

Šā gada 1. martā asociācija nosūtīja vēstuli Tieslietu ministrijai un MKD ar EMUS problēmas izklāstu, bet neviena no minētajām iestādēm nav reaģējusi uz šo problēmu un nav devusi nekādu ziņu par problēmas iespējamo risinājumu, teikts paziņojumā medijiem. Savukārt administratoru ieteikšanas sistēma esot izveidota pilnīgi necaurspīdīga un tajā netiek novērota nedz konsekvence, nedz proporcionalitāte.

Tiesu informatīvās sistēmas (TIS) necaurskatāmības dēļ rodas bažas, ka šajā sistēmā iespēju veikt prettiesiskās darbības un to neviens "no malas" tās nespēs ne tikai novērst, bet pat atklāt. Rezultātā, kopš šā gada sākuma ir vairāki administratori, kuri nav iecelti nevienā maksātnespējas procesā, turpretim ir administratori, kurus sistēma ir iecēlusi vairāk nekā divos maksātnespējas procesos.

Administrācijai vēršoties Tieslietu ministrijā, Tiesu administrācijā, MKD, CERT.LV, atbildi pēc būtības ir sniegusi tikai Tiesu administrācija, kas atzinusi, ka "auditācijas pierakstu analīzes rezultātā tika konstatēta TIS kļūda, kas ir nodota TIS izstrādātājiem novēršanai". Savukārt CERT.LV vien norādījis, ka tā nav viņu kompetence un jau 2018. gadā viņi bija veikuši sistēmas pārbaudi, atzinumu par kuru nosūtījuši MKD, norādīts paziņojumā medijiem.

Administratoru asociācija turpināja saņemt no biedriem informāciju par iespējamām TIS "kļūdām", tāpēc atkārtoti vērsās pie atbildīgajām iestādēm, pieprasot nekavējoties pārbaudīt TIS atbilstību normatīvo aktu prasībām, veicot arī iekšējo vai ārējo auditu.

Asociācija ir secinājusi, ka, piemērojot jauno normatīvo regulējumu, kas kopš 2019. gada 1. janvāra liedz sabiedrībai iepazīties ar informāciju par administratoru kandidātu rindu un administratoru ieteikšanas kārtību, netiek nodrošināta maksātnespējas procesu caurskatāmība, tādējādi radot būtisku risku, ka minētā sistēma var tikt pakļauta prettiesiskām manipulācijām administratoru kandidātu sarakstu ietekmēšanas nolūkos.

Vēl viena būtiska problēma esot kvalifikācijas eksāmens.

Sēdē tika izrunāti Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) šā gada janvārī sniegtā ziņojuma ieteikumi par maksātnespējas tiesību normatīvā regulējuma Latvijā uzlabojumiem, tā trūkumiem un rekomendācijām. SVF secina, ka Maksātnespējas likumā ir paredzēts pārāk īss termiņš kvalifikācijas eksāmena kārtošanai, proti, administratora pienākums kārtot kvalifikācijas eksāmenu pēc iecelšanas amatā reizi divos gados nav optimāls un būtiski kavē maksātnespējas procesus, tādējādi negatīvi ietekmējot maksātnespējas procesa efektivitāti.

SVF rekomendē steidzamā kārtā pagarināt šo divu gadu termiņu, kā arī nodrošināt iespēju administratoriem pabeigt uzsāktos maksātnespējas procesus, ja vien atkārtota apstiprināšana amatā netika liegta saistībā ar pārkāpumu.

Administratoru asociācija jau ir vērsusies pie tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) ar aicinājumu nekavējoties uzsākt darbu pie augstāk minēto SVF rekomendāciju izvērtēšanas un attiecīgi normatīvo aktu pilnveidošanas, paredzot, piemēram, pēc analoģijas ar Tiesu izpildītāju likuma prasībām, ka pēc iecelšanas amatā administrators reizi piecos gados, skaitot no amata iecelšanas dienas vai iepriekšējā kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas dienas, kārto kvalifikācijas eksāmenu.

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu Administratoru asociācija īsteno administratoru profesionālās organizācijas funkcijas un tajā pēc profesionālās darbības principa ir apvienoti visi Latvijas administratori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!