Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki Adventes laikā, kad svētku rotājumos tik bieži izmantojam sveces, aicina būt īpaši uzmanīgiem ar uguni, informēja VUGD priekšnieka palīdze Inga Vetere.
VUGD informē, ka Aizkraukles rajona Neretā svētdien ap pulksten 18.30 aizdegās istaba divstāvu dzīvojamā mājā. Dega dzīvokļa starpsiena, durvis un dīvāns. Kad notikuma vietā ieradās ugunsdzēsēji, viņi istabā atrada dūmos nosmakušu 62 gadus vecu sievieti. Ugunsgrēka iemeslus noteiks policija, taču ugunsdzēsēji kā vienu no iespējamiem iemesliem min bez uzraudzības atstātas degošas sveces, kas visdrīzāk bija Adventes vainagā. Pērn Adventes nedēļās ugunsdzēsēji dzēsa 15 ugunsgrēkus, kas izcēlās tieši no Adventes vainagos iedegtām, bez uzraudzības atstātām svecēm. Puse no šiem ugunsgrēkiem izcēlās sabiedriskās ēkās un darba kabinetos. Nelielu aizdegšanos patiesībā bijis daudz vairāk, taču cilvēki paši laikus tās pamanījuši un nodzēsuši.

VUGD darbinieki iesaka darba kabinetos, arī skolās un bērnudārzos Adventes vainagos sveces neizmantot vai arī tās neiedegt. Tāpat arī sabiedrisko iestāžu skatlogos var izmantot tikai elektriskās spuldzītes. Mājās pats svarīgākais ir neatstāt bez uzraudzības Adventes vainagos aizdegtas sveces un pārliecināties, vai tie nav novietoti tuvu viegli uzliesmojošiem priekšmetiem, uzsver VUGD pārstāve. Arī paši vainagi pārsvarā ir gatavoti no degstspējīgiem materiāliem, tādēļ cilvēkiem būtu vēlams iegādāties īpaši vainagiem domātus svečturus, kas, izdegot svecei, pasargās vainagu no aizdegšanās.

Pirms aizdegt sveces Adventes vainagā vai eglītē, VUGD iesaka novietot tuvumā trauku ar ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!