Foto: EPA/Scanpix/LETA
Adventistu senioru namā "Zilaiskalns" marta beigās saslimuši gandrīz visi tur mītošie sirmgalvji. Trešdaļa – 10 – no visiem pansionāta iemītniekiem miruši. Vakcīna pret Covid-19 sociālās aprūpes centriem pieejama jau divus mēnešus, taču "Zilākalna" centra vadība no tās atteikusies, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Senioru nams "Zilaiskalns" ir uzcelts par Septītās dienas adventistu baznīcas draudzes ziedojumiem. Gada sākumā tajā dzīvoja 33 seniori. Marta beigās senioru tuvinieki uzzināja, ka "Zilajākalnā" uzplaiksnījis Covid-19.

Kopš janvāra vidus sociālās aprūpes centriem katru dienu Labklājības ministrijai jāziņo par Covid-19 inficētajiem klientiem un darbiniekiem. "Zilaiskalns" 23. martā ziņoja par uzliesmojumu. Centrs kopumā informējis par 14 inficētajiem un diviem mirušajiem. Taču vīrusa upuru skaits patiesībā bija daudz lielāks, ziņo raidījums.

Ar pansionāta direktori raidījumam neizdevās sazināties. Arī viņa bija viena no tiem, kas saķēra Covid-19, un slimo joprojām. Savukārt pansionāta īpašnieka – biedrības "Reach" – vadītājs Vitālijs Prihodko ar "Nekā personīga" runāt sākotnēji atteicās.

Prihodko adventistu publikācijās minēts kā pansionāta idejas autors. Sākumā viņš raidījumam apgalvoja, ka pansionātā vakcinācija ir bijusi, vēlāk saka, ka nevienam neliedza vakcinēties, ja to gribēja.

Zilākalna doktorātā zina stāstīt, ka pansionātā vakcīnas nemīl. Arī pret gripu vakcinēšana tur netiek organizēta. Iemītnieku ģimenes ārste Anna Mironovska ir infektoloģe un ikdienā strādā Vidzemes slimnīcas Covid-19 nodaļā.

"Es zvanīju direktorei un teicu: sastādiet sarakstu, es vakcinēšu. Viņa atraidīja mani ar šo te ideju, ka viņiem ir jāsaskaņo ar piederīgajiem, juridiski – aizbildņiem," raidījumam norādīja ārste. "Es domāju, tas varbūt ir arī saistīts ar vadības drusku tādu reliģisku ievirzi. Viņiem ir drusku, teiksim tā, neordināra domāšana un attieksme pret dzīvi, uzklausīt un lūgt dievu. Varbūt tāda tā motivācija."

Ģimenes ārste uzskata, ka pansionātā plosījās kāds no jaunajiem koronavīrusa paveidiem. Visi saslimuši teju vienlaicīgi. Trešā daļa no centra iemītniekiem nomira.

Uzliesmojums Zilākalna senioru namā sākās, kad no slimnīcas tika atvesta kāda iemītniece. Viņu neizolēja un ievietoja kopējā telpā. Kundze izrādījās inficēta ar Covid-19.

"Saslimuši bija praktiski visi klienti, izņemot tos klientus, kas bija iepriekš jau slimojuši. Pārsvarā visiem bija vieglas slimības formas," raidījumam norādīja Mironovska. "Tieši no Covid, ar Covid aizgāja deviņi. Viena kliente viņiem uz vietas pansionātā tieši šajā periodā aizgāja, bet viņai nebija simptomu."

Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš raidījumam atzina, ka informācija par pansionātu "Zilaiskalns" ir pretrunīga: "Ir trīs, četri informācijas avoti, un katrs no tiem ziņo kaut ko atšķirīgu, tajā skaitā pati šī te biedrībā stāsta, ka ir tikai 14 klienti bijuši inficēti. No citiem avotiem ir citi dati."

LM ir uzsākusi padziļinātu pārbaudi, un arī informācija ir nosūtīta Veselības inspekcijai un Slimību profilakses un kontroles centram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!