Zvērināti advokāti, apsūdzēto aizstāvji tā dēvētajā "digitālās TV" lietā, uzskata, ka Prokuratūra un Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš iejaucas Rīgas apgabaltiesas lietvedībā esošajā kriminālprocesa iztiesāšanā.
Paziņojumā presei, ko izsūtījuši advokāti Saulvedis Vārpiņš, Jānis Rozenbergs, Māris Mezītis un Juris Broks teikts, ka ir nepieņemami jebkādi Prokuratūras un augstāk stāvošo tiesu mēģinājumi ignorēt Satversmi un ietekmēt tiesu varu, cenšoties pārkāpt un ierobežot tās neatkarību.

Advokāti uzsver, ka likuma "Par tiesu varu" nosaka, ka "spriežot tiesu, tiesneši un tiesas piesēdētāji ir neatkarīgi un pakļauti tikai likumam", nemaz nerunājot jau par paša tiesneša iekšējo pārliecību un saskaņā ar viņu pieņemamiem nolēmumiem.

Prokuratūra, lūdzot Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāju apsvērt iespēju izvērtēt disciplinārlietas ierosināšanu pret tiesnesi Žaneti Vēveri, rupji iejaucas tiesas neatkarībā, uzskata advokāti. Apsūdzēto aizstāvji uzskata, pa prokuratūra nav tā iestāde, kas var vērtēt tiesneša iekšējo pārliecību par tā spēju būt vai nebūt objektīvam konkrētā procesā, jo "pretējā gadījumā varam nonākt tiktāl, ka Prokuratūra pieprasīs izvērtēt, vai nav tiesneša rupja nolaidība arī gadījumā, ja kāds tiks attaisnots."

Tāpat aizstāvība uzskata, ka Rīgas apgabaltiesas lietvedībā esošajā kriminālprocesā "nevietā ir iejaucies Augstākās tiesas Senāts, a priori, sniedzot savu viedokli šajā jautājumā." Senāts nav ņēmis vērā Satversmes tiesas judikatūru, kā arī citā lietā iepriekš pausto viedokli, ka "likuma piemērošanas, jeb interpretācijas jautājumos tiesa izsaka savu viedokli izskatot konkrētas lietas", pretējā gadījumā "visas tiesu instances tiktu izslēgtas no procesa", norāda advokāti.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka 19.maijā Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesas sēdē vairāki aizstāvji tā dēvētajā "Digitālās TV" krimināllietā, balstoties uz Kriminālprocesa likuma normām, pieteica noraidījumu tiesas priekšsēdētājai Vēverei. Aizstāvji saskatīja interešu konfliktu tajā apstāklī, ka tiesnese Vēvere šajā lietā, bet citā statusā jau bija izteikusi viedokli par atsevišķiem jautājumiem. Tiesnese pieteikto noraidījumu atzina par pamatotu un pieņēma.

Savukārt Ģenerālprokuratūra vērsās pie Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājas Dainas Treijas, uzskatot, ka Vēvere varēja turpināt lietas izskatīšanu. Prokuratūra uzskata, ka tiesnese, pieņemot noraidījumu, iespējams, pieļāvusi rupju nolaidību, par ko lūgts apsvērt iespēju ierosināt disciplinārlietu. Treija plāno iepazīties ar Vēveres pieņemto lēmumu un izvērtēt to.

Turpmāk lietu Rīgas apgabaltiesā izskatīs Juris Stukāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!