Foto: LETA

Tā dēvētā "Imantas hakera", Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska lēmums atzīt savu vainu viņam ASV inkriminētajos noziegumos vairāk ir "racionāls solis" un vērtējama kā abu pušu vienošanās par kompromisu, sacīja advokāts Saulvedis Vārpiņš.

"Grūti spriest par apsvērumiem. Tie ir vairāk racionāli. Sākumā pēc ASV lūguma izdodot Čalovski izskanēja, ka viņam varēja tikt piespriests 68 gadu ilgs cietumsods. Ja tagad puses vienojušās par brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, tad apsūdzība vairs nav tik nopietna, kāda tā bija sākumā. Sākumā, iespējams, apsūdzības bija uzrādītas smagākas nekā tagad. Tiesāties jau var gadiem ilgi. Tas ir kā kompromiss, jo abas puses ir kaut kādā mērā piekāpušās. Kā sapratu no ASV advokātiem, Čalovskis ir atzinis vainu tikai par ielaušanos datoru sistēmā, nevis par pārējo, par ko tika apsūdzēts," sacīja Vārpiņš.

Jurists uzsvēra, ka Čalovska ASV advokāts strādāja ļoti labi. "Domāju, ka šis ir labas darbības rezultāts. Tā ir vienošanās, kā ar minimāliem zaudējumiem iziet no situācijas. Piekāpušās abas puses. Tiek noteikti konkrētie pierādījumi un Čalovskis atzīst, ka kaut ko no tā visa ir pārkāpis," sacīja Vārpiņš.

Vārpiņš informēja, ka advokāti ir pārliecināti, ka Čalovskim netiks piespriests vairāk par diviem gadiem. Tāpat ir lūgts pieskaitīt šim laikam arī tos desmit mēnešus, kurus Čalovskis pavadīja pirmstiesas apcietinājumā Latvijā, sacīja Vārpiņš.

Kā ziņots, ASV izdotais kibernoziegumos apsūdzētais Latvijas pilsonis Čalovskis piektdien atzinis savu vainu datorvīrusa izplatīšanā, inficējot miljonu datoru visā pasaulē un radot desmitiem miljoniem dolāru lielus zaudējumus.

Čalovskis Latvijā tika aizturēts 2012.gada novembrī, bet šī gada februārī viņš tika izdots ASV. Čalovskis savu vainu atzinis pēc vienošanās ar prokuratūru, kas paredz, ka viņš nepārsūdzēs jebkādu spriedumu, ja sods nepārsniegs divu gadu cietumsodu. Čalovska advokāts pavēstīja, ka pagaidām nav zināms, vai ASV tiesa, nosakot viņam soda mēru, ņems vērā tos desmit mēnešus, kurus apsūdzētais pavadīja pirmstiesas apcietinājumā Latvijā.

Spriedumu Čalovska lietā paredzēts pasludināt 14.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!