Viens no kādreizējiem Latvijas Nacionālboļševiku līderiem Vladimirs Lindermans (Abels) trešdien tika deportēts no Krievijas uz Latviju, portālam "Delfi" apstiprināja viņa Krievijas advokāts Sergejs Beļaks.
Valsts robežsardzes pārstāve Jevgēnija Korne portālam "Delfi" atturējās apstiprināt vai noliegt šo informāciju. Viņa pauda, ka tam būtu nepieciešama vadības atļauja, ko trešdienas vakarā neesot iespējams iegūt.

Advokāts stāstījis, ka Krievijas Federālais migrācijas dienests trešdien pulksten 12 pēc Latvijas laika Lindermanu pavadījis no speciālā aizturēšanas izolatora Ziemeļu ciematā, lai nogādātu uz lidmašīnu vai vilcienu uz Rīgu. Advokāts pastāstīja, ka nokavējis tikai piecas minūtes un vairs nav saticis savu aizstāvamo. To, cikos Lindermans tiks nogādāts Latvijā advokāts precīzi nezināja.

Advokāts stāstīja, ka viņa aizstāvamais iepriekš plānojis, tiekoties ar Latvijas konsulu, pieprasīt sev kādas drošības garantijas. Tikšanās ir notikusi pirms pāris dienām, taču Beļaks portālam "Delfi" nevarēja precīzi atstāstīt sarunas saturu. Viņaprāt Abels lūdzis nomainīt drošības līdzekli no apcietinājuma uz parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu. Pašlaik Latvijā ir spēkā tiesas lēmums par Lindermana apcietināšanu.

Beļaks pastāstījis, ka Lindermans pats esot piekritis deportācijai pēc sarunas ar Latvijas konsulu, šādu informāciju advokātam sniedzis izolatora priekšnieks Krievijā.

Advokāts pastāstīja, ka Lindermanam Krievijā būtu jāizcieš gada un desmit mēnešu cietumsods par dzīvošanu Krievijā bez uzturēšanās atļaujas. Lindermans acīmredzot ir izvēlējies atgriezties Latvijā, tāpēc ka lieta pret viņu Latvijā tiks izbeigta, sacīja advokāts.

Jau ziņots, februāra beigās Maskavas tiesa nolēma deportēt Lindermanu, jo viņam nav uzturēšanās atļaujas Krievijā. Iepriekšējās pret viņu izvirzītās apsūdzības, kas bija saistītas ar viņa darbību Krievijā aizliegtajā nacionālboļševiku partijā, Lindermans sekmīgi apstrīdēja, taču šoreiz viņš ticis aizturēts par vīzu režīma pārkāpšanu.

Līdz sprieduma izpildei viņš tika ievietots ārzemnieku bez pavalstniecības izmitināšanas centrā. Lindermans atrodas starptautiskā meklēšanā par aicinājumu vardarbīgi gāzt pastāvošo varu un citos pārkāpumos, tostarp, par mēģinājumu 2002. gadā uzbrukt toreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai. Latvijas prokuratūra jau divas reizes vērsusies pie Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm ar lūgumu izdot Lindermanu Latvijai, taču Krievija, pamatojoties uz Krievijas Konstitūciju un Eiropas konvenciju par aizdomās turēto izdošanu, iepriekš atteikusies to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!