Foto: F64

Viens no kukuļņemšanā aizdomās turētā un peiktdien apcietinājumā paturētā bijušā uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa aizstāvjiem Agris Eglītis norāda, ka šī procesa kontekstā nevēlas aizpildīt publisko telpu ar dažādām spekulācijām.

Eglītis, skaidrojot, kāpēc pēc tiesas sēdes aizstāvība arī pameta tiesas namu pa dienesta gaiteņiem, norādīja, ka aizstāvība nevēlas aizpildīt publisko lauku ar dažādām spekulācijām, jo tas nav nedz izmeklēšanas, nedz Magoņa interesēs. Advokāts atgādināja, ka viņš nav tiesīgs sniegt informāciju par izmeklēšanu.

Taujāts, vai pēc laika aizstāvība apsvērs iespēju lūgt tiesai pārskatīt Magonim piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu -, Eglītis sacīja, ka šī iespēja tiks apsvērta, atgādinot, ka pēc mazāk nekā diviem mēnešiem tiesai jebkurā gadījumā ir jāpārskata apcietinājuma piemērošanas turpmāka nepieciešamība.

Tāpat advokāts norādīja, ka Magonim ar veselību viss ir kārtībā, uz ko piektdien pēc tiesas sēdes žurnālistiem norādīja arī Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns, noraidot bažas, ka piektdien Magonis pa dienesta gaiteņiem lielā slepenībā vests sliktā veselības stāvokļa dēļ.

Savukārt LTV ziņo, ka uz naudas, kas tika izņemta, aizturot Magoni, neesot atrasti viņa pirkstu nospiedumi, līdz ar to advokāti strādājot pie versijas, ka nauda bijusi ar dzelzceļu nesaistīta un sods par tās pārvešanu pāri robežai ir tikai administratīvā atbildība. Pēc vairāku avotu sacītā, papīra maisiņš ar naudu atradies automašīnas "Audi A8" bagāžas nodalījumā.

Tāpat izskanējis, ka Magonis drīzumā būtu zaudējis pielaidi darbam ar valsts noslēpumu un būtu bijis spiests atstāt amatu, tādēļ kļuvis pārdrošs. Neapmierinātību ar Magoni šopavasar izteikuši Latvijas sabiedrotie, kad Rīgas ostā tika piegādāta ASV bruņutehnika, jo LDz atsūtītās platformas esot izrādījušās neatbilstošas - to pielāgošana prasīja laiku un izraisīja sabiedroto neapmierinātību. Tika sākta izmeklēšana, un Magonis amatpersonu acīs esot kļuvis neuzticams.

Ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma atstāt spēkā Rīgas rajona tiesas lēmumu un paturēt apcietinājumā kukuļņemšanā aizdomās turēto Magoni.

Magonis piektdien tiesas sēžu zālē nogādāts, izmantojot dienesta gaiteņus. Tiek skaidrots, ka policija, novērojot lielo žurnālistu klātesamību, uzskatīja, ka drošības apsvērumu dēļ aizdomās turētā persona - Magonis - būtu tiesas sēdē jāved, izmantojot dienesta gaiteņus. Arī Magoņa aizstāvji pēc tiesas sēdes, kas notika aiz slēgtām durvīm, pie žurnālistiem neizgāja. Advokāti esot tiesai arī izteikuši lūgumu, lai viņi tiktu izvesti pa dienesta gaiteņiem.

Stukāns pēc sēdes žurnālistiem apstiprināja, ka Magonis paturēts apcietinājumā, sūdzību noraidot. Aizstāvība esot lūgusi Magoni izlaist no cietuma pret drošības naudu - 200 000 eiro -, tomēr procesa virzītājs kā piemēru drošības naudai esot minējis vienu miljonu eiro.

Stukāns uzsvēra, ka piektdien tika lemts tikai par apcietinājumu, norādot, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo uzskatīja, ka apcietinājums ir pamatoti piemērots. Tāpat tiesnesis papildināja, ka visus tālākos lēmumus, tostarp par drošības līdzekli, var pieņemt procesa virzītājs.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesa 8. augustā Magonim pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Bijusī amatpersona šobrīd uzturas Rīgas Centrālcietumā.

Kopš aizturēšanas 6. augustā KNAB oficiāli sniegtā informācija par Magoņa lietu ir skopa, savukārt medijos izskanējusi dažāda informācija gan par Magonim inkriminēto noziegumu, gan aizturēšanas apstākļiem.

KNAB informējis, ka pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka nepilnu pusmiljonu eiro liels kukulis tika atrasts Magoņa automašīnā viņa aizturēšanas brīdī.

Osinovskim juridisko palīdzību nodrošina Latvijas advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš norādījis, ka starp Magoni un Osinovski kā starp privātpersonām noticis darījums kāda trešā uzņēmuma interesēs, taču tas nav saistīts ar dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest". Vārpiņš uzņēmuma nosaukumu un darījuma summu atturējās minēt.

Advokāts ir parakstījies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par informācijas neizpaušanu, tāpēc atturējās atklāt, kāds statuss Magoņa lietā ir piemērots Osinovskim, kā arī to, vai KNAB izmeklētāji ir pratinājuši igauņu uzņēmēju.

Krimināllikums par Magonim inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1. septembra. Pirms tam no 2003. gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis pagājušajā piektdienā no amata atbrīvots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!