Foto: DELFI

Stājies spēkā Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas spriedums, ar kuru par labu advokātam Romualdam Vonsovičam kopumā piedzīti 5833 eiro (4100 latu) no AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija" (LNT) par goda un cieņas aizskārumu LNT sižetā.

Kā norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Civillietu departaments 8.janvārī atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību lietā. Šāds lēmums pieņemts, jo tiesnešu kolēģijai nerodas šaubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nav nozīmes judikatūras veidošanā.

Līdz ar to stājas spēkā apelācijas instances tiesas spriedums, ar kuru no LNT par labu prasītājam piedzīta 3000 latu (4268 eiro) mantiska kompensācija par nodarīto morālo kaitējumu un 1100 latu (1565 eiro) tiesāšanās izdevumi.

Kā ziņots, 2011.gada oktobrī AT Senāts jautājumu par kompensācijas apmēru nosūtīja apelācijas instancei atkārtotai izskatīšanai. Tādā veidā tika atcelts AT Civillietu tiesu palātas 2009.gada 17.decembra spriedums, ar kuru prasīto 50 000 latu vietā no LNT piedzīta 10 000 latu atlīdzība.

AT Civillietu tiesu palātas spriedums atcelts daļā par piedzītās atlīdzības apmēru un tiesāšanās izdevumu piedziņu un atceltajā daļā lieta nodota atkārtotai izskatīšanai. Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts.

Jau ziņots, ka tiesā iesniegtajā prasības pieteikumā Vonsovičs norādīja, ka LNT viņam nodarījusi morālo kaitējumu, jo ziņās 2005.gada novembrī stāstījusi, ka Vonsovičs "ilgstoši sniedzis juridisko palīdzību likvidējamai "Bankai Baltija", bet tagad nostājies pretējā frontes pusē".

Sižetā, "balstoties uz nepatiesiem faktiem", esot nomelnota advokāta reputācija, jo viņa rīcība nosaukta par neētisku un pārmests interešu konflikts. Sižets pārraidīts, lai gan advokāts esot informējis LNT, ka nekad neesot sniedzis juridisko palīdzību "Bankai Baltija".

LNT pārmetumiem nepiekrita.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2006.gada 14.jūlijā par labu advokātam prasīto 50 000 latu vietā no LNT piedzina 25 000 latu kompensāciju. Apelācijas sūdzību par spriedumu tiesā iesniedza LNT. Savukārt Vonsoviča interešu pārstāve iesniedza pretapelācijas sūdzību.

AT Civillietu tiesu palāta 2007.gada 14.novembrī Vonsoviča prasību noraidīja, taču viņš iesniedza kasācijas sūdzību Senātā, kas 2008.gada 28.maijā Civillietu tiesu palātas spriedumu atcēla un lietu nodeva atkārtotai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, kas to izskatīja 2009.gada 3.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!