Latvijas Zvērināto advokātu padome vērsusies Ģenerālprokuratūra ar lūgumu pārbaudīt iespējamo advokāta Andra Grūtupa biroja telefonsarunu noklausīšanos, ko pēc paša advokāta domām, veic specdienesti, jo viņš uzņēmies atstādinātā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieka Ilmāra Bodes aizstāvību lietā par atjaunošanu darbā.
Advokātu padome iesniegumā prokuratūrai lūdz “rast iespēju pasākumu veikšanai, lai noskaidrotu apstākļus” Grūtupa minētajā sūdzībā. Grūtups informēja padomi, ka viņa advokātu birojs tiek pretlikumīgi novērots, tiek izsekoti advokāti, tiek noklausītas advokātu telefonsarunas un tiek ierakstītas sarunas ar klientiem.

Grūtups ar iesniegumu par šiem notikumiem vērsies Ģenerālprokuratūrā, satversmes aizsardzības birojā, Drošības policijā un KNAB.

Advokātu padome uzskata, ka “ir vēlama iesniegumā norādīto apstākļu rūpīga pārbaude, jo to apstiprinājums var liecināt par rupju Satversmes un Advokatūras likuma pārkāpumu”. Padome arī lūdz sniegt informāciju par pārbaudes rezultātiem.

Advokāts pagājušajā nedēļā publisko paziņoja, ka secināja sava biroja telefonsarunu noklausīšanos. Secinājums izdarīts pēc pārbaudes ar speciālu tehniku, kas notikusi 24 stundas.

Grūtups pieļāva iespēju, ka šādas darbības specdienesti veic, lai zinātu, kā veidot savu aizstāvību Bodes lietā, tomēr neizslēdza arī iespēju, ka tas var būt saistīts ar citu viņa klientu lietām.

Pēc advokāta domām, to veic Satversmes aizsardzības birojs (SAB) kopā ar KNAB.

KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs toreiz teica, ka, veicot visas operatīvās darbības, KNAB vienmēr rīkojas likuma ietvaros. Viņš pauda neizpratni par advokāta pārmetumiem KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!