Foto: Publicitātes foto
Latvija neizmantoja "World Expo" sniegtās iespējas, uzskata atrakciju un atpūtas parku pakalpojumu sniedzēja SIA "Aerodium".

"Aerodium" valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns un komunikācijas vadītājs Ansis Egle uzsvēra, ka valsts, 14 mēnešus kavējot līguma parakstīšanu ar "Aerodium" par dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" Šanhajā, no dalības izstādē nav daudz ieguvusi, jo neizmantoja tās sniegtās iespējas.

Beitāns līguma parakstīšanas kavēšanā vaino Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), apgalvojot, ka LIAA neizdarības rezultātā līguma parakstīšana tika "novilkta" 14 mēnešus - no 2008.gada septembra, kad valdība konceptuāli atbalstīja Latvijas dalību izstādē, līdz 2009.gada novembrim, kad LIAA noslēdza līgumu ar "Aerodium" 2,55 miljonu latu vērtībā par vertikālā vēja tuneļa būvi un Latvijas paviljona izveidi. Rezultātā neesot pieticis laika uzaicināt Latvijas uzņēmumus, kas izstādes laikā varētu piedāvāt savus produktus un pakalpojumus, kā arī sadārdzinājās paviljona būvēšanas izmaksas, jo brīdī, kad "Aerodium" sācis būvēt paviljonu, Ķīnā strauji cēlušās būvniecības izmaksas.

"Vērsāmies pie vairākiem uzņēmumiem ar aicinājumi piedalīties izstādē, tomēr visi atteicās, jo nepietika laika sagatavoties, kā arī izmaksas, kas saistītas ar produkta virzīšanu Ķīnas tirgū, bija pārāk augstas," sacīja Beitāns.

Savukārt Egle uzsvēra, ka uzņēmumi lielākoties atteikušies no dalības izstādē, jo nav varējuši pēkšņi ieplānot lielas izmaksas. "Ja valsts pasākumam būtu gatavojusies trīs gadus iepriekš - izsludinātu konkursus un aicinātu uzņēmējus -, rezultāts būtu cits. Valsts atrada 2,5 miljonus latu, ar kuriem bija iespēja parādīt valsti labā kvalitātē, tomēr valsts līmenī netika domāts, kā ar vietējo ražotāju spējām nopelnīt, ko varēja izdarīt, ja būtu bijis vairāk laika sagatavoties izstādei," uzsvēra Egle, norādot - ja Latvija nolems piedalīties "World Expo 2015" izstādē Milānā, valstij ir savlaicīgi jāsāk skaidrot, ko no šīs dalības iegūsim ilgtermiņā.

Vaicāts, vai "Aerodium" vēlreiz piekristu iesaistīties līdzīgā pasākumā, Beitāns norādīja, ka šādā procesā vairs neiesaistītos, bet, ja tas notiktu kā normālās valstīs, kad darbība tiek plānota 3-4 gadus pirms pasākuma, uzņēmums labprāt iesaistītos. "Tādā gadījumā pasākums izmaksātu mazāk un rezultāts būtu labāks, lai gan Latvijas paviljons šajā izstādē bija viens no lētākajiem," sacīja Beitāns.

Kā ziņots, šā gada 26.maijā tika atklāts Latvijas paviljons "World Expo" izstādē Šanhajā.

Latvijas dalība izstādē "World Expo 2010" izmaksāja 2 550 000 latu, liecina SIA "Aerodium" sagatavotā izdevumu tāme.

"World Expo" ir pasaulē nozīmīgākā starptautiskā izstāde, kas vērsta uz valstu tēla veidošanu un popularizēšanu. "World Expo 2010" norisinājās Šanhajā no 2010.gada 1.maija līdz oktobra beigām.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija, SIA "Aerodium" īpašnieki ir Beitāns (98,50%) un Ingus Augstkalns (1,50%). Uzņēmuma apmaksātais un reģistrētais pamatkapitāls ir 126 000 latu.

2008.gadā "Aerodium" apgrozījums bija 175 842 lati, bet zaudējumi - 18 523 lati. Pērn apgrozījums veidoja 144 748 latus, bet zaudējumi - 27 047 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!