Foto: AFP/Scanpix/LETA
Afganistāna, turpinoties konfrontācijai starp līdzšinējo prezidentu, septembrī notikušo vēlēšanu uzvarētāju Ašrafu Gani un viņa sāncensi Abdullu Abdullu, Gani atlicis prezidenta inaugurācijas ceremoniju uz 9. martu, trešdien, 26. februārī, pavēstīja prezidenta birojs.

Pēc konsultācijām ar politiķiem no visiem reģioniem, kā arī starptautiskajiem partneriem, Gani nolēmis, ka būtu pareizi ceremoniju atlikt, teikts paziņojumā.

Septembrī notikušajās vēlēšanās uzvarējis Gani, pagājušajā nedēļā paziņoja vēlēšanu komisija.

Viņa galvenais sāncensis Abdulla šādu vēlēšanu iznākumu noraidījis, pasludinājis sevi par uzvarētāju un paudis apņemšanos veidot pats savu valdību.

Kopš tā laika Abdulla iecēlis jaunus gubernatorus vairākās provincēs, bet Gani pārstāvis ar presi šos soļus nodēvējis par nekonstitucionāliem.

Bija paredzēts, ka Gani inaugurācija notiks ceturtdien.

Arī Abdullas komanda sākusi gatavošanos alternatīvai inaugurācijas ceremonijai.

Gani un Abdullas konfrontācija izvērsusies laikā, kad notiek gatavošanās sestdien plānotajai ASV un talibu miera vienošanās parakstīšanai.

Ar vienošanās parakstīšanu būtu jāsākas ASV karaspēka pakāpeniskai izvešanai no Afganistānas, kā arī talibu sarunām ar Afganistānas valdību.

Novērotāji bažījas, ka konfrontācija Kabulā var radīt šķēršļus ilgi gaidītā procesa ceļā.

ASV īpašais sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halilzads pauda gandarījumu par Gani lēmumu inaugurāciju atlikt.

"Līdz ar to tiks atvēlēts laiks nepieciešamajām konsultācijām, lai jaunā valdība atspoguļotu un saglabātu Afganistānas un tās tautas labākās intereses," norādīja sūtnis.

Gani un citiem līderiem ir jāgādā par to, ka jaunā valdība ir ietveroša un atspoguļo visu afgāņu centienus, uzsvēra Halilzads.

Kā liecina Afganistānas Neatkarīgās vēlēšanu komisijas 18. februārī publicētie galīgie rezultāti, Gani guvis uzvaru 28.septembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Gani ieguvis 50,64% balsu, bet viņa galvenais konkurents, vecākā izpildamatpersona Abdulla – 39,52%, paziņoja komisija.

Rezultātu publicēšana tika atkārtoti atlikta sakarā ar tehniskiem jautājumiem un kandidātu sūdzībām par krāpšanos, it īpaši no Abdullas puses.

Abdulla bija apstrīdējis sākotnējos rezultātus un pieprasīja balsu pārskaitīšanu.

Prezidenta vēlēšanās 2014. gadā Gani un Abdulla abi pasludināja sevi par uzvarētajiem. Toreiz vēlēšanu procesu aizēnoja tik daudz skandālu un vardarbība, ka valstī izcēlās konstitucionālā krīze. Toreizējais ASV prezidents Baraks Obama panāca, ka afgāņi piekrīt kompromisam un Abdullam nācās samierināties ar mazāk nozīmīgu amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!