Foto: LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ no 13. līdz 17.janvārim konstatējuši 15 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, liecina PVD publiskotā informācija.

Saslimšana ar ĀCM šonedēļ konstatēta divām mežacūkām Aizputes novada Kazdangas pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Aizputes novada Kalvenes pagastā, Alūksnes novada Mārkalnes pagastā, Dagdas novada Svariņu pagastā, Daugavpils novada Višķu pagastā un Salienas novada Salienas pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts arī pa viena mežacūkai Dobeles novada Bikstu pagastā, Durbes novada Vecpils pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Saldus novada Jaunlutriņu pagastā, Saldus novada Rubas pagastā, Skrundas novada Lestenes pagastā un Smiltenes novada Launkalnes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 30 mežacūkām 17 novadu 26 pagastos.

Pērn kopumā ĀCM Latvijā tika konstatēts 430 meža cūkām 70 novados un 181 pagastā, kas ir apmēram uz pusi retāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt mājas cūkām ĀCM 2019.gadā konstatēts vienu reizi - saimniecībā ar 52 mājas cūkām. Salīdzinājumam - 2018.gadā ĀCM mājas cūkām tika konstatēts desmit saimniecībās, kopumā likvidējot 16 705 dzīvniekus.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!