Foto: AFP/Scanpix
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši deviņus jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, informēja PVD.

Pirmoreiz slimība konstatēta Dagdas novada Ķepovas pagastā, kur atrastas divas beigtas cūkas, kā arī Salas novada Salas pagastā, kur bijis viens beigts dzīvnieks.

Šajos novados sērga gan konstatēta jau iepriekš.

Pa vienai beigtai mežacūkai šonedēļ atrasts Smiltenes novada Palsmanes pagastā un Bliskas pagastā, Madonas novada Bērzaunes un Aronas pagastā, Alūksne novada Jaunalūksnes pagastā un Viļakas novada Medņevas pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 736 dzīvniekiem 63 novadu 195 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts divās saimniecībās Vārkavas un Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50 un 142 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu savus dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!