Foto: Itar-Tass/Scanpix
Āgenskalna sākumskolas bērni ar norovīrusu, visticamāk, inficējušies caur pārtiku, izpētē secinājis Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka pēc bērnu anketēšanas secināts, ka daļa bērnu inficējušies vienlaicīgi 14.decembrī, bet pārējie saslimšanas gadījumi ir sekundāri – tā kā slimība ir ļoti lipīga, inficētie bērni to nodevuši tālāk citiem, jo nākamajā dienā vēl turpinājuši nākt uz skolu.

Izslēgti tādi iespējamie inficēšanās avoti kā kopīgas tualetes, jo inficēšanās notikusi vienlaikus vairāku klašu skolēniem, kuri mācās atšķirīgās skolas daļās, kā arī izslēgta inficēšanās caur dzeramo ūdeni, jo klasēs ir individuāli dzeramā ūdens automāti un bērni lietojuši ūdeni no dažādiem piegādātājiem. Vīrusa inkubācijas periodā skolā nav noticis neviens kopīgs pasākums.

Tā kā bērni saslimuši vienlaikus, secināts, ka pie vainas bijusi ēdnīcā uzņemtā pārtika. Tomēr nevienu konkrētu produktu nav bijis iespējams identificēt un saprast, kurā posmā tas ticis inficēts. "Saslimšana notika vienlaicīgi, līdz ar to vienīgais faktors ir piesārņota produkcija," sacīja Perevoščikovs.

Skolas pārtikas bloka darbiniekiem veiktās pārbaudes gan nav uzrādījušas vīrusa klātbūtni.

LIC rīcībā ir ziņas par 23 saslimušajiem bērniem, par kuriem informējuši ārsti. Tā kā slimība daudzos gadījumos nenorit smagi, visticamāk, saslimušo skaits bijis lielāks.

"Šādi gadījumi notiek gan Latvijā, gan citur pasaulē. Tādēļ galvenais ir ievērot profilaksi – īpaši darbā ar pārtikas produktiem," teica speciālists. Viņš uzsvēra, ka ļoti būtiski ir pareizi un rūpīgi mazgāt rokas, bet, ja cilvēks jau ir saslimis, nekontaktēties ar veselajiem, lai viņus neaplipinātu.

Āgenskalna sākumskolā pašlaik ir ziemas brīvlaiks un situācija ir mierīga, atzina skolas direktore Ināra Kaķīte.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina pastāstīja, ka no LIC vēl nav saņemts galīgais slēdziens par inficēšanās izraisītāju. Bet, ja epidemiologi būs konstatējuši, ka saslimšanā vainojama pārtika, tad PVD to rūpīgi izmeklēs. "Šķetināsim ķēdīti līdz pat ražotājam," viņa sacīja.

Šubina arī paziņoja, ka PVD inspektori, ierodoties skolā uzreiz pēc saņemtās informācijas par saslimšanu, konstatējuši vairākas neatbilstības pārtikas bloka darbā. Piemēram, nav darbojies gaļas uzglabāšanas ledusskapis, daļa no inventāra nav bijusi rūpīgi iztīrīta, bet ēdienkartē vairākiem jaunieviestiem ēdieniem nav fiksēta pagatavošanas temperatūra un ilgums. Kad inspektori skolā ieradušies otrreiz, pārkāpumi operatīvi bijuši novērsti.

Pašlaik par Āgenskalna sākumskolas pārtikas bloka darbā konstatētajiem pārkāpumiem vēl turpinās administratīvā lietvedība.

Jau vēstīts, ka Āgenskalna sākumskolā decembra vidū masveidā saslima skolēni un LIC konstatēja, ka saslimšanu izraisījis norovīruss.

Pēc ziņām par infekcijas izplatīšanos skolā vairākas dienas neieradās teju puse skolēnu.

LIC norāda, ka norovīruss ir ļoti lipīgs un ar to var viegli inficēties, it īpaši, ja netiek ievērota personiskā higiēna. Cilvēka organismā norovīrusi vairojas zarnu traktā un izdalās ar izkārnījumiem vai vemšanu. Slimības simptomi parasti parādās 24–48 stundu laikā pēc inficēšanās, un slimība vieglākos gadījumos ilgst vienu vai divas dienas. Slimības raksturīgākās klīniskās pazīmes ir slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvassāpes un neliels drudzis. Smaga slimības gaita un komplikācijas ir retas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!