Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atzina, ka deputāts Valērijs Agešins (SC), paužot "nekorekto informāciju" saistībā ar Krimināllikuma grozījumiem, pārkāpis Saeimas deputāta ētikas kodeksu.

Komisijas deputātu vairākums nolēma Agešinam izteikt mutvārdu brīdinājumu, kas tiks atzīmēts komisijas protokolā.

Agešins komisijas sēdē norādīja, ka nepiekrīt šim lēmumam un uzskata to par netaisnīgu un nepamatotu. Viņš pauda, ka, iespējams, notiek izrēķināšanās ar opozīcijas pārstāvi.

Kā ziņots, attiecīgā lieta tika ierosināta pēc deputāta Andreja Judina (V) iesnieguma, kurā tika norādīts uz Agešina pausto "nekorekto informāciju" runājot par Krimināllikuma grozījumiem par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latviju īstenotās agresijas publisku noliegšanu.

Judins iesniegumā Ētikas komisijai norādīja, ka 26.februārī Latvijas Televīzijas raidījumā "Sastrēgumstunda", diskutējot par Krimināllikuma grozījumiem, Agešins izteicās, ka pret priekšlikumu iebilst ne tikai politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC), bet arī Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija, Drošības policija un prokuratūras pārstāvji. Pēc Judina domām, Agešins arī pauda "nekorektu informāciju" par to, ka nav notikušas konsultācijas ar ekspertiem starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās, uz ko savā vēstulē Saeimai esot norādījis ārlietu ministrs.

"Reaģējot uz manu aizrādījumu, Agešins norādīja, ka viņa pieminēto iestāžu iebildumi ir izlasāmi komisijai adresētājās vēstulēs," pauda Judins.

Viņš uzskata, ka Agešina izteikumi liecina par to, ka Agešins "apzināti pauž nekorektu informāciju, lai maldinātu skatītājus un ar šo nepatieso faktu palīdzību spētu pamatot savu viedokli".

Judins arī vērsa uzmanību, ka, vērtējot šos likuma grozījumus, uzklausīti dažādu institūciju pārstāvji, kā arī eksperti. Judins arī akcentēja, ka Agešinam bija zināms par aspektiem, ar ko saistītas Ārlietu ministrijas pārstāvju bažas, "gan arī tas, ka komisijas sēdēs uzklausītās institūcijas kopumā atbalsta" šādas normas nepieciešamību likumā.

Šāda Agešina rīcība, "publiski paužot nepatiesus faktus par likumdošanas procesu", nav savienojuma ar deputāta statusu un ir pretrunā ar parlamentāriešu ētikas kodeksu, uzskata Judins. Tāpēc viņš aicināja ierosināt ētikas pārkāpuma lietu pret Agešinu.

Savukārt Agešins komisijai bija iesniedzis atbildi ar deviņiem pielikumiem, no kuriem izrietot, ka tiesībsargājošajām institūcijām ir bijuši iebildumi pret attiecīgajām normām. Viņš komisijas sēdē atsaucās gan uz Drošības policijas pārstāvja Riharda Poļaka, gan uz Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Evikas Siliņas publiski paustajiem izteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!