Foto: LETA

Jau šoruden politiski aktīvu cilvēku grupa varētu savākt 10 000 vēlētāju parakstus, lai rosinātu referendumu par 11.Saeimas atlaišanu, prognozē Saeimas "Saskaņas centra" frakcija priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins.

"Es nevaru simtprocentīgi apgalvot, ka jau šoruden vēlētāji pieprasīs Saeimas atlaišanu, bet es pieļauju, ka tā notiks," sacīja Agešins. Viņš uzskata, ka Valda Dombrovska (V) valdības darbībā ir vīlušies gan cittautieši, gan liela daļa latviešu. Ja tiks ierosināta parakstu vākšana par 11.Saeimas atlaišanu, Agešins pieļauj, ka arī latvieši diezgan kuplā skaitā parakstīsies zem šī ierosinājuma.

Nav vēl zināms, kādas sekas būs Latvijas ekonomikai, ja Saeimas vairākums atbalstīs Fiskālās disciplīnas likumu un ar to saistītos grozījumus Satversmē, norāda SC deputāts. Pēc Agešina domām, tas nozīmēs Latvijas ekonomiskās neatkarības zaudēšanu. "Tas ir fakts, un neviens man kā juristam neko citu neiestāstīs," uzsver SC deputāts. Ja mūsu vietā lēmumus par mūsu valsts budžetu pieņems kāds Briselē, tad, pēc viņa domām, arī latviešu vairākums pārliecināsies, ka šī valdība nav darboties spējīga.

"Tie, kuri neieredz SC, var neuztraukties. Pašlaik mēs nepretendējam uz vietu valdībā. Stāvēt rindā, kā to dara Zaļo un zemnieku savienība, - tas ir pazemojoši. Mēs rindā nestāvam. Pie šī jautājuma mēs atgriezīsimies gada laikā," norādīja Agešins.

Satversmes 14.pants nosaka, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu. Tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!