Foto: Saeimas administrācija
Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ir pašam aktīvāk jābīda uz priekšu valdības veidošana, pretējā gadījumā paliksim līdzšinējā sliktajā situācijā, kad vērojama varas totāla bezatbildība un neiedomājama augstprātība, sacīja partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Viņš norādīja, ka "Saskaņa" jau ir izteikusi savu priekšlikumu Vējonim par gatavību uzņemties valdības veidošanu. Taujāts par "Saskaņas" gatavību izvirzīt Ministru prezidenta amata kandidātu, Agešins norādīja, ka politiskais spēks būtu gatavs to darīt, ja Vējonis paziņotu, ka uztic "Saskaņai" valdības veidošanu. Tad politiskais spēks sanāktu kopā un izraudzītos vienu vai vairākus premjerministra amata kandidātus.

Kā ziņots, pēc pirmajām politiskajām konsultācijām arvien reālāks kļūst scenārijs, ka tieši Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu izvirzīt nākamo premjera amata kandidātu.

Līdz šim neviena no pašreizējām koalīcijas partijām nav oficiāli izvirzījusi premjera amata kandidātu. Partijas valdības veidošanas iniciatīvu sākotnēji bija atdevušas "Vienotībai", un neoficiāli kā šīs partijas iespējamā kandidāte premjera amatam tika saukta "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Koalīcijas politiskie spēki atbalstu šai kandidatūrai nav pauduši, turklāt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vairākkārt ir uzsvērusi, ka neatbalstīs Āboltiņu kā premjera amata kandidāti.

Tikmēr ZZS jau paudusi gatavību virzīt premjera amata kandidātu, kaut līdz šim partneri uzskatīja, ka iniciatīva valdības veidošanā jāuzņemas "Vienotībai". Gan neoficiāli, gan publiski kā iespējamie kandidāti no ZZS puses tiek minēti zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, labklājības ministrs Uldis Augulis un deputāts Māris Kučinskis. Tiek gan norādīts, ka Dūklavs varētu nebūt pārāk ieinteresēts kļūt par premjerministru. Savukārt Augulim ir ļoti negatīvs reitings, tādējādi viņa virzīšana premjera amatam būtu pretrunā ar pašas ZZS proponēto principu, ka nākamajam premjeram jābūt arī atbalstam sabiedrībā.

Atsevišķi koalīcijas politiķi, kas nepārstāv ZZS, pauž skepsi, vai šis politiskais spēks tiešām vēlas uzņemties valdības vadīšanu, jo ērtāk ir neuzņemties atbildību, tādējādi mazāk riskējot ar saviem reitingiem.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, šodien pabeidzot pirmo sarunu kārtu ar partijām par jaunās valdības veidošanu, nosauca virkni darbu, kuriem būtu jābūt jaunās valdības prioritātēm, bet nenosauca nedz premjera amata kandidātu, nedz deva mājienu, kurai no partijām būtu jāuzņemas valdības veidošana.

Sarunās ar partijām pārliecinošs atbalsts kādam noteiktam koalīcijas modelim vai Ministru prezidenta kandidātam nav izveidojies, sacīja Vējonis un aicināja partijas ne vēlāk kā līdz šī gada beigām piedāvāt konkrētus premjera amata kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

ZZS šo Vējoņa runu traktēja kā partiju pozīciju izlīdzināšanu, atņemot valdības veidošanas iniciatīvu "Vienotībai", tāpēc partija paziņoja, ka arī tā piedāvāšot savu premjera amata kandidātu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!