Priekšvēlēšanu aģitācija ilgs no 5.jūnija līdz 2.oktobrim, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Saeimas vēlēšanas notiks 2.oktobrī.

Līdz 6.maijam preses izdevumiem jānosūta KNAB publiskošanai internetā tāda priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla izvietošanas izcenojumus, kuru iesniedz atsevišķs deputāta kandidāts, partija, to apvienība vai ar tām nesaistīta persona. Raidorganizācijām tas jāiesniedz Nacionālajai radio un televīzijas padomei.

Ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc līguma noslēgšanas vai izmaiņu veikšanas tajā gan preses izdevumiem, gan raidorganizācijām jānosūta KNAB paziņojumu par paredzamo priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu.

Likums nosaka, ka pēc izcenojumu publiskošanas tie nav grozāmi. Turklāt presei un raidorganizācijai aizliegts izvietot reklāmu par augstāku vai zemāku cenu, nekā tas norādīts publiskotajos izcenojumos.

Ar partijām nesaistītajām personām, kas savā vārdā aģitē, ir noteikts līdzekļu maksimālais apmērs, proti, 2 700 lati visos medijos. Ja ar partijām nesaistītajai personai šie izdevumi attiecīgajā raidorganizācijā vai preses izdevumā pārsniedz šo apmēru, tad attiecīgais medijs atsaka līguma noslēgšanu.

Likums paredz arī ierobežojumus maksājumiem skaidrā naudā. Visi finanšu līdzekļi tieši un nepastarpināti ieskaitāmi saņēmēja bankas kontā, ja to apmērs pārsniedz 180 latus vai arī ja kopējais aģitācijai izlietoto finanšu līdzekļu apmērs ir sasniedzis 180 latus.

Pērn 7.oktobrī stājās spēkā Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi, kas nosaka atbildību par pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijā, norāda KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!