Ģenerālprokurors Jānis Maizītis ir pārliecināts, ka būtisku progresu cīņā pret organizēto noziedzību, kontrabandu un korupciju var panākt, tikai ieviešot legālās prezumpcijas normas un operatīvo darbu pakļaujot kriminālprocesa kodeksam
Maizītis otrdien Kontrabandas, korupcijas un organizētās noziedzības apkarošanas komisijas sēdē pauda nožēlu, ka 7.Saeimas deputāti kriminālprocesa likumā tomēr neiekļāva nodaļu par operatīvo darbu, kas operatīvo informāciju ļautu klasificēt kā pierādījumu. Viņš uzsvēra, ka tieši operatīvais darbs ir būtiskākais kontrabandas un korupcijas atklāšanā.

"Neviens tā vienkārši nenofiksēs kontrabandas vai kukuļņemšanas gadījumu, ja nebūs veikta veiksmīga slepenā darbība," sacīja Maizītis.Viņš uzsvēra, ka šī nodaļa atbildusi arī cilvēktiesību normām, jo atbilstoši tai operatīvo darbību sankcionētu tikai Augstākās tiesas tiesneši. Maizītis gan atzina, ka juristu vidū šajā jautājumā nav vienprātības, tomēr "prokuratūra ir pārliecināta, ka šīs nodaļas iekļaušana likumā būtu pozitīvs solis cīņā pret organizēto noziedzību, bez kura redzamus panākumus gūt nevarēs."

Līdzīgu pārliecību Maizītis pauda arī par legālās prezumpcijas normu ieviešanu, pierādījumu vākšanu pārliekot no izziņas iestāžu uz personas pleciem. Viņš gan atzina, ka diskutējams vēl ir jautājums, vai šādas normas būtu jāparedz krimināllikumā vai kriminālprocesa likumā, vai tikai nodokļu likumos. Personīgi viņš uzskata, ka valsts iegūtu vairāk, ja legālā prezumpcija skartu tieši nodokļu iekasēšanas jomu.

Maizītis arī uzskata, ka jāpaaugstina naudas sodi par nodokļu nemaksāšanu un amatpersonu noziegumiem. Viņaprāt, tieši naudas, nevis kriminālsodi, tostarp nosacītie, efektīvāk ļautu cīnīties pret amatpersonu nolaidību vai apzinātu ļaunprātību.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka nepieciešams veidot valsts politiku cīņai pret korupciju un kontrabandu. Viņš uzsvēra, ka faktiski apstājies darbs pie īpašumu sākumdeklarēšanas ieviešanas. "Jautājums jāaktualizē tālāk, rosinot speciālistu diskusiju. Laiks iet, bet šajā virzienā nekas nenotiek," sacīja Maizītis.

Jāatgādina, ka par sākumdeklarēšanas likumprojektu līdzatbildīgās komisijas neatbalstīja tā tālāku virzību izskatīšanai Saeimā, bet atbildīgā Juridiskā komisija par šo jautājumu vēl nav lēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!