Foto: AFP/Scanpix
Latvijas alus darītāji un tirgotāji vērsušies Finanšu un Ekonomikas ministrijās ar priekšlikumu steidzamības kārtā atcelt alus tirdzniecības ierobežojumus naktī, informēja AS "Aldaris" valdes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa uzsver, ka pašlaik, tikai atceļot alus tirdzniecības ierobežojumus naktī, alus darītāji redz iespēju izvairīties no straujas nozares lejupslīdes, kā arī panākt nodokļu iekasēšanu plānotajā apjomā.

Pēc alus nozares aplēsēm, alus pārdošanas apjomi palielinātā akcīzes nodokļa ietekmē samazināsies vidēji par 10%-20%, kas atstās būtisku ietekmi arī uz akcīzes nodokļa ieņēmumiem valsts budžetā.

"Uzskatām, ka alus tirdzniecības ierobežojumu atcelšana patlaban faktiski ir vienīgais veids, kā saglābt Latvijas tradicionālo nozari un nodrošināt iepriekš plānotos ieņēmumus valsts budžetā," norāda Šure.

Tādēļ alus darītāji un tirgotāji steidzamības kārtā aicina virzīt grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas nepieļautu strauju alus noieta samazinājumu Latvijā, tādējādi nodrošinot iepriekš plānotos ieņēmumus valsts budžetā. "Sagaidām arī, ka, atceļot ierobežojumus alus tirdzniecībai, mazināsies nelegālā alkohola "spiediens" uz Latvijas ekonomiku," piebilst Šure.

Uzņēmēja stāsta, ka atbalstu šādiem grozījumiem publiski pauduši vairāki deputāti gan Saeimas debetēs, gan arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijā, apliecinot, ka šis varētu būt saprātīgākais risinājums, kā panākt, lai budžetā tiktu iekasēti nodokļi plānotajā apjomā un netiktu apdraudēta nozares attīstība un atsevišķu mazo alus darītavu dzīvotspēja.

Finanšu un Ekonomikas ministrijām adresētu vēstuli parakstījuši visi alus nozares pārstāvji, kā arī Latvijas Tirgotāju asociācija.

Patlaban spēkā esošajā Alkoholisko dzērienu aprites likumā paredzēts aizliegums tirgot alkoholiskos dzērienus laikā no plkst.22 līdz 8.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!