Foto: stock.xchng

Jauno kompensējamo medikamentu izsniegšanas kārtību nepieciešams padarīt elastīgāku, aptiekās ļaujot izsniegt arī nākamās lētākās zāles, ja pašas lētākās aptiekās nav pieejamas, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē norādīja farmācijas nozares pārstāvji.

Kā pastāstīja Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde, vairākas aptiekas bija spiestas pārkāpt likumu, kad pēc jaunā kompensējamo zāļu saraksta apstiprināšanas trūka lētāko medikamentu, un izsniedza nākamos lētākos. Jaunie noteikumi nepieļauj elastīgo reaģēšanas sistēmu šādos gadījumos, tāpēc nepieciešams atgriezties pie iepriekšējās kārtības vai veikt grozījumus noteikumos, jo patlaban pacients ir kļuvis par ķīlnieku un var palikt bez vajadzīgām zālēm, sacīja Blumfelde.

Arī Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene norādīja, ka jauno noteikumus ieviešanas mērķis - padarīt lētākus medikamentus pieejamākus - nav attaisnojies sistēmas neelastīguma dēļ. Savukārt Starptautiskās Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Leja norādīja, ka iepriekš ierēdņi tika brīdināti, ka par iespējamo zāļu trūkumu, ieviešot jaunu kārtību, un arī nākotnē var veidoties situācijas, ka lētākie medikamenti nebūs pieejami, piemēram, loģistikas vai ražošanas problēmu dēļ.

Līdzīgu nostāju pauda arī SIA "Euroaptieka" valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe, norādot, ka nepieciešams steidzami labot pieļautās kļūdas un ļaut pacientiem izsniegt arī nākamās lētākās zāles.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Liene Cipule (VL-TB/LNNK), taujāta, vai VM varētu ļaut izsniegt arī nākamās lētākās zāles, sacīja, ka šāds priekšlikumus noteikti tiks vērtēts ministrijā.

"Šīs jautājums ir samilzis, patiešām ir problēmas, veselības ministre [Ingrīda Circene (V)] to apzinās un reakcija noteikti būs," uzsvēra Cipule.

Jauna kompensējamo medikamentu izsniegšanas un izrakstīšanas kārtība esot radījusi problēmas arī ģimenes ārstiem. Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska uzsvēra, ka pacientiem ir grūtības saņemt lētākos medikamentus, jo aptiekās tie nav pieejami, tāpat ir problēmas ar hronisko pacientu uzraudzību, jo nav zināms, kādus medikamentus aptiekās viņi saņem. Savukārt pacientiem, kas kompensējamās zāles saņēma jau iepriekš un uz kuriem jaunā kārtība neattiecās, ļoti strauji pieaugušas līdzmaksājumu cenas.

Latvijas ārstu biedrības pārstāvis kardiologs Gustavs Latkovskis pauda viedokli, ka lētāko medikamentu trūkums nebija sistēmas sākotnējās ieviešanas grūtības, kā to vērtēja VM, bet gan sistēmas kļūda, kas atkārtosies vismaz divas reizes gadā. Turklāt jaunā kārtība ir diskriminējoša, jo neļauj pacientiem tiesības izvēlēties un piemaksāt starpību starp lētākajiem medikamentiem un tām zālēm, ko viņš vēlas lietot, teica Latkovskis, piebilstot, ka arī ārstiem izmaiņas netika pietiekami izskaidrotas.

Arī Latvijas Diabēta asociācijas prezidents Ingvars Rasa norādīja, ka pacienti tiek diskriminēti, jo tos dala jaunajos, kas saslima pirms 1.janvāra un nevar piemaksāt starpību starp lētākajiem un dārgākiem medikamentiem, un vecajos, kas slimoja jau iepriekš un var saņemt ne tikai vislētākās zāles.

Lai vērtētu jaunās kompensējamo zāļu izsniegšanas un izrakstīšanas kārtības trūkumus, VM sāks strādāt darba grupa. Patlaban nepieciešams atklāt sistēmas nepilnības, uzklausīt visus viedokļu un meklēt instrumentus kā sistēmas trūkumus novērst, pēc apakškomisijas sēdes skaidroja Cipule.

Viņa piebilda, ka arī Veselības inspekcija patlaban vērtē, kāpēc veidojās lētāko zāļu trūkumus, atsevišķi analizējot katru gadījumu, lai noskaidrotu, vai tās noticis ražotāju, lielitirgotāju vai aptieku dēļ.

Kā ziņots, no 1.februāra, kad spēkā stājās jauns kompensējamo zāļu saraksts, Veselības inspekcijā "jūtami palielinājies sūdzību skaits" par to, ka aptiekās nav pieejamas lētākās zāles. Un, ņemot vērā, ka šogad stājās spēkā jaunā kārtība, kas paredz pirmreizējiem pacientiem izsniegt lētākos kompensējamos medikamentus, zāļu trūkums aptiekās ierobežoja pacientu iespējas iegādāties vajadzīgos medikamentus.

No 2012.gada 1.janvāra stājusies spēkā kārtība, kas paredz ārstam receptē sniegt attiecīgajai diagnozei paredzēto zāļu vispārīgo nosaukumu, ja pacients pirmo reizi saņems konkrētai diagnozei paredzētās kompensējamās zāles vai medicīniskās ierīces. Aptiekā pacientam tiks izsniegtas lētākās vispārīgā nosaukuma zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!