ANO Starptautiskajā pretkorupcijas dienā 9.decembrī Latvijas Advokātu atbalsta biedrība (LAAB) aicina juridisko profesiju pārstāvjus un visus iedzīvotājus aizdomāties un izteikt priekšlikumus, kā cīņā pret korupciju saglabāt cilvēka pamattiesības – jebkuras demokrātijas svarīgāko vērtību, teikts LAAB paziņojumā.

"Bieži vien tiek sašaurināti un nepareizi traktēts advokāta imunitātes princips kriminālprocesā," pauž LAAB biedrs, zvērināts advokāts Aloizs Vaznis. "Un tādējādi rodas tiesiskajā valstī nepieļaujamas situācijas, kad advokātam liek liecināt par noslēpumiem, kurus viņam ir uzticējis klients. Arī operatīvajā darbībā tiek pielietotas metodes, kas, mūsuprāt, robežojas ar nozieguma provocēšanu".

Advokātu atbalsta biedrība aicina visas valsts institūcijas, arī izmeklēšanas iestādes, prokuratūru un tiesas nepieļaut Latvijas pārvēršanos par policejisku valsti un ne vien paplašināt likumsargu pilnvaras, bet arī sargāt fundamentālās cilvēktiesības, tajā skaitā nevainīguma prezumpciju, konfidencialitāti attiecībās starp advokātu un klientu, personas tiesības saņemt kvalificētu juridisku palīdzību kriminālprocesā.

LAAB biedrs, zvērināts advokāts Dmitrijs Skačkovs brīdina, ka novērojama tendence jebkādas, tajā skaitā labi iecerētas, bet apšaubāmi izpildītas darbības, attaisnot ar "leģitīmu mērķi", taču ne vienmēr var attaisnot tādus noziedzības apkarošanas līdzekļus, kas paši par sevi nav tiesiski. Piemēram, provocējot cilvēku izdarīt likumpārkāpumu, draudot, šantažējot vai uzkūdot sniegt liecības, kuru saturs ir apšaubāms, šādu darbību iniciators un atbalstītājs pats izdara noziedzīgu nodarījumu un rīkojas zemiski".

ANO ir pasludinājusi 9.decembri par Starptautisko pretkorupcijas dienu, lai palielinātu informētību par korupciju un par ANO Korupcijas novēršanas un apkarošanas konvencijas nozīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!