Foto: PantherMedia/Scanpix

Atgādinot sabiedrībai par lasīt, rakstīt un rēķināt prasmju nozīmīgumu, visā pasaulē pēc Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) iniciatīvas 8. septembrī atzīmē Starptautisko rakstpratības dienu, un nevalstiskā organizācija aicināts piedalīties biedrības "Prison Fellowship Latvia" rīkotajā akcijā, ar iedvesmojošām grāmatām motivējot ieslodzītos pozitīvām pārmaiņām.

"Joprojām visā pasaulē aptuveni 800 miljonu pieaugušo dažādās sociāli atstumtās vai neaizsargātās grupās, piemēram, nabadzīgajiem pasaules valstu iedzīvotājiem, sievietēm bez izglītības pieejamības, vecākai paaudzei un citiem, nav elementāru lasīt, rakstīt un rēķināt prasmju, neskatoties uz to, ka rakstpratības apgūšana, tāpat kā izglītība un iespēja mācīties mūža garumā, ir ikviena pasaules iedzīvotāja pamattiesības. Ja katrs no mums ne tikai pats izmantotu šīs tiesības, bet pats iesaistītos, radot iespējas citu līdzdalībai, tas ļautu mums visiem dzīvot vienlīdzīgākā un mierpilnākā sabiedrībā," uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, aicinot Latvijas iedzīvotājus iesaistīties UNESCO atbalstītajā iniciatīvā, daloties grāmatās ar ieslodzītajiem.

Biedrība "Prison Fellowship Latvia" sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi (IeVP) un UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju Starptautiskajā rakstītpratības dienā sāk akciju un aicina Daugavpils, Jelgavas un Rīgas iedzīvotājus iedvesmot pozitīvām pārmaiņām ieslodzītos, daloties ar grāmatām, kas savulaik iedvesmojušas to lasītājus.

No 8. līdz 15. septembrim trijās Latvijas pilsētās - Daugavpilī, Jelgavā un Rīgā - īslaicīgi izveidotos Iedvesmas nodošanas punktos ikvienam iespēja nodot grāmatas: kvalitatīvu un mūsdienīgu literatūru par sportu, vēsturi, psiholoģiju un pašmotivāciju, kā arī populāru cilvēku autobiogrāfiskos stāstus un ceļojumu aprakstus gan latviešu, gan krievu valodās.

Rīgā grāmatas var nodot Rīgas Centrālajā bibliotēkā, Eiropas Savienības mājā, kā arī izdevniecības "Zvaigzne ABC" grāmatnīcās. Daugavpilī nodošanas punkts ir Daugavpils Universitātes foajē, bet Jelgavā - Latvijas Lauksaimniecības Universitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!