Valsts darba inspekcijā, tuvojoties svētkiem, aicina darba devējus sekot līdzi tiesību aktos noteiktajām prasībām un ievērot darba un atpūtas laika nosacījumus, informēja Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.
Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par svētku atceres un atzīmējamām dienām" šā gada 24.decembris ir noteikts par svētku dienu, līdz ar to Ziemassvētkos būs trīs svētku dienas, proti, 24., 25. un 26. decembri.

Atbilstoši Darba likumam svētku dienās darbinieki netiek nodarbināti, taču, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, darbinieku var nodarbināt arī svētku dienā.

Gadījumos, kad darbinieks svētku dienās nestrādā un šīs svētku dienas iekrīt viņam noteiktajās darba dienās, darba devēja pienākums ir par šīm dienām saglabāt darba samaksu, bet, ja darbiniekam noteikta akordalga vai stundas tarifa likme, viņam saglabā vidējo izpeļņu.

Ja darbinieks svētku dienā strādā, tad viņam par šo darbu jāveic piemaksa 100% apmērā, vai arī jāpiešķir cita brīva diena.

Šī gada pirmajā pusgadā Valsts darba inspekcijā izskatīti 986 iesniegumi, kuros darbinieki sūdzējās par darba samaksu, kā arī darba un atpūtas laika neievērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!