Foto: DELFI
Ziemā, kad laukā valda spelgonis, Valsts darba inspekcija (VDI) aicina darba devējus ievērot darba aizsardzības prasības un nodrošināt atpūtas telpas, lai ārpus telpām strādājošajiem būtu iespēja sasildīties un atpūsties, portālu "Delfi" informēja VDI.

Ja faktiskā gaisa temperatūra ir no -5 grādiem līdz -10 grādiem, maksimālais laiks, ko nodarbinātais var strādāt aukstumā ārpus telpām, ir 90 minūtes, pēc kura jāseko vismaz 15 minūtēm garam atpūtas laikam apsildāmās telpās, prasa darba aizsardzības noteikumi. Savukārt, ja temperatūra ir no -10 grādiem līdz -18 grādiem, pēc 80 minūšu gara darba laika jābūt vismaz 20 minūšu atpūtai, bet pie -18 līdz -30 grādu sala - pēc 70 minūšu darba laika jābūt vismaz 25 minūšu garam atpūtas laikam. VDI atgādina, ka nosakot darba laika un atpūtas ilgumu, jāpievērš uzmanība vēja ātrumam, kas ietekmē cilvēka pašsajūtu.

Strādājot ārpus telpām, darba devējam ir jānodrošina arī aukstam laikam piemērots darba apģērbs, kā arī iespēja padzerties siltu dzērienu.

Darba inspekcija norāda, ka strādāšana pie pazeminātas temperatūras ir saistīta ar risku veselībai - gan dažādiem apsaldējumiem, gan arī palielinātu slodzi elpošanas ceļiem un sirdij.

Jau vēstīts, ka sinoptiķi brīdina par salu janvāra beigās un februāra sākumā, solot, ka tad termometra stabiņš var noslīdēt krietni zem nulles atzīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!