Latvijā nepieciešams noteikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus auklītēm, jo lielākā daļa no viņām pašlaik strādā nelegāli. To otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē uzsvēra resursu centra sievietēm "Marta" dzimumu līdztiesības eksperte Kristīne Dupate.
Komisijas sekretārs Andris Bērziņš (ZZS) norādīja, ka šis ierosinājums jāizvērtē, jo, iespējams, citu profesiju pārstāvji pret to iebildīs.

Pēc "Martas" dzimumu līdztiesības ekspertes Aivitas Putniņas vārdiem, aukles pakalpojumi mēnesī maksā no 150 līdz 200 latiem.

Runājot par iespējām aprūpēt bērnus laikā, kad vecāki atrodas darbā, komisijas sēdē tika spriests arī par bērnudārziem.

Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības departamenta direktors Artūrs Skrastiņš uzsvēra, ka no 2008.gada valsts maksās algas pirmskolas izglītības iestāžu pedagogiem, bet pašvaldības viņu algām paredzētos līdzekļus varēs ieguldīt pirmskolas izglītības iestāžu attīstībā.

Viņš akcentēja, ka pašlaik rindas uz pirmskolas izglītības iestādēm tiek mazinātas, palielinot bērnu skaitu bērnudārzu grupiņās.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Silvija Šimfa uzsvēra, ka pašvaldības pārsvarā izvērtē iespējas pārbūvēt telpas bērnudārziem, nevis celt jaunus bērnudārzus. Pēc viņas vārdiem, ir pieteikti 50 projekti, no kuriem trijos ir paredzēts būvēt jaunus bērnudārzus.

Viņa uzsvēra, ka valsts atbalsts bērnudārzu skaita palielināšanai ir bijis neliels. To atjaunošanai un jaunu bērnudārzu celtniecībai piešķirti 950 000 latu.

Pēc viņas teiktā, nepieciešams meklēt arī alternatīvus risinājumus, piemēram, veidojot aukļu dienestus kā pašvaldības sociālos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!