Saeimas deputāts Arvīds Ulme (ZZS) trešdien prokuratūrā liecinājis par viņa iespējamo sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK) un kategoriski noliedzis sadarbības faktu. Viņš pieļāva, ka pēc pārbaudes noslēgšanās ierosinās grozījumus likumā, lai panāktu "čekas maisu" iznīcināšanu.

Ulme BNS skumji teica, ka "šāda pārbaude ir pazemojoša un nevajadzīga, jo tāpat skaidrs, ka "čekas maisos" atrodamie vārdi nav īstie". "Vai gan es varu atcerēties, kas noticis pirms 25 gadiem? Bet prokuratūra grib sīki zināt, kas "čekas" pratināšanā ticis jautāts un ko es atbildēju," klāstīja Ulme.

Apmēram pirms mēneša Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūra sāka Ulmes pārbaudi un līdz šim iztaujāja lieciniekus, un apkopoja materiālus, gatavojoties viņa nopratināšanai.

Ulmes sadarbības ar VDK fakta pārbaude varētu ilgt apmēram divus mēnešus. Likums paredz - ja Ulme izmeklēšanas laikā atzīs savu sadarbību ar VDK, lietu pret viņu izbeigs. Pretējā gadījumā sadarbības fakts būs jākonstatē tiesai.

Pārbaudi pēc Totalitārisma seku dokumentācijas centra (TSDC) informācijas saņemšanas lūdza sākt Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!