Foto: PantherMedia/Scanpix

Deputāts Arvils Ašeradens (V) otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē aicināja Tiesībsargu izvērtēt iespēju psihiatrisko ārstniecības iestāžu pacientu tiesībās paredzēt piekļuvi internetam.

Kā norādīja Ašeradens, apmeklējot sociālās aprūpes centrus, it sevišķi gados jaunus klientus, viņš pārliecinājies, ka "vēlme izmantot internetu ir viņu izteikta rūpe". Telefona izmantošana viņus interesējot mazāk. Tā kā Veselības ministrija (VM) gatavo precizētu psihiatrisko ārstniecības iestāžu pacientu tiesību regulējumu, Ašeradens lūdza izvērtēt iespēju nodrošināt internetu arī psihiatrisko ārstniecības iestāžu klientiem.

Latvijas Psihiatru asociācijas vadītājs Elmārs Tērauds, lūgts komentēt šo priekšlikumu, norādīja, ka tas zināmā mērā būtu finansējuma jautājums, piemēram, bezvada interneta pieslēgšanas gadījumā. Viņš skaidroja, ka patlaban psihiatrisko ārstniecības iestāžu pacientiem jau ir tiesības brīvi lietot mobilos telefonus un to lietošana tiek ierobežota tikai neatliekamās situācijās.

Kā ziņots, VM rosina precizēt piespiedu psihiatriskās palīdzības sniegšanas kārtību psihiatriskās ārstniecības iestādēs, tostarp detalizēti skaidrot pacienta un ārstniecības iestādes tiesības.

Plānots, ka pacientiem būs tiesības saņemt un nosūtīt vēstules, saņemt sūtījumus, izmantot ārstniecības iestādes tālruni, tikties ar radiniekiem vai citām personām, kā arī tiesības uz ikdienas pastaigu. Vienlaikus paredzēts, ka ārsts, individuāli izvērtējot katru gadījumu, varēs pieņemt lēmumu par tikšanās ar radiniekiem vai citām personām norisi ārstniecības personas klātbūtnē.

Tāpat paredzēts noteikt, ka ārstniecības personai būs tiesības pārmeklēt pacientu un viņa mantas, ja būs pamatotas šaubas, ka pie pacienta atrodas priekšmeti, kuri ārstniecības iestādē ir aizliegti.

Plānots, ka ierobežojošus līdzekļus psihiatriskās ārstniecības iestādes varēs izmantot tikai gadījumos, kad pacients ievietots ārstniecības iestādē bez paša piekrišanas. To varēs darīt tad, ja pastāvēs tieši draudi, ka pacients psihisku traucējumu dēļ var nodarīt miesas bojājumus sev vai citām personām vai pacients izrādīs vardarbību pret citām personām un ar mutisku pārliecināšanu nebūs izdevies pārtraukt apdraudējumu.

Paredzēti četri ierobežošanas līdzekļi - fiziska ierobežošana, izmantojot fizisku spēku pacienta kustību ierobežošanai, medikamentu ievadīšana pret pacienta gribu, mehāniska ierobežošana, pielietojot ierobežošanas saites vai siksnas, un ievietošana izolācijas istabā.

Visas iepriekšminētās darbības būs jāatspoguļo pacienta medicīniskajā dokumentācijā.

Lai grozījumi stātos spēkā, VM vēl jāizstrādā atbilstoši Ministru kabineta noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!